Alergiile de primăvară: simptome şi tratamente recomandate de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăvară este momentul în care cu toţii ne bucurăm când natură revine la viaţă. Cu excepţia celor care suferă de alergii la polen. Alergiile de primăvară se manifestă la prima vedere ca o răceală, dar simptomele sunt diferite.

În această perioadă, mulţi oameni strănută mai des, se confruntă cu mâncărimi ale nasului şi cu iritaţii ale gâtului. “Polenul arborilor din familia Betulaceae (alunul, arinul, mesteacănul) este polenul cel mai important pentru alergici în perioada februarie – aprilie şi produce simptome alergice intense: simptome nazale (rinită): scurgere nazală apoasă, înfundarea nasului, strănut, prurit (mâncărime), respiraţie orală, scurgere nazală posterioară, senzaţie de presiune sau chiar durere la nivelul feţei; simptome oculare (conjunctivită): ochi roşii, mâncărime, lăcrimare, senzaţie de nisip in ochi, umflarea pleoapelor; la nivelul gâtului şi urechilor: prurit, disfonie (răguşeală), senzaţie de gât iritat, acufene (zgomote în urechi). Pot aparea si simptome de astm: respiraţie dificilă, şuierătoare, tuse, senzaţie de apăsare în piept, agravarea dermatitei atopice, iar somnul poate sa fie afectat: treziri frecvente, oboseală diurnă, afectarea performanţelor şcolare sau de la muncă”, potrivit dr Loredana Vasile, medic specialist alergolog

Cauzele alergiilor de primăvară

“Mesteacănul este un arbore foarte apreciat pentru scoarţa albă şi astfel este folosit frecvent ca plantă ornamentală în parcuri şi grădini. Important de reţinut pentru alergici, este faptul că a avea copacul la care eşti alergic în propria curte te expune la o cantitate de 10 ori mai mare de polen decât dacă acesta ar fi la câteva sute de metri distanţă, în parc sau în pădurea din apropiere. Primăvara ne induce o stare de bine pe măsură ce natura reînvie, dar pentru alergici este motiv de îngrijorare datorat reîntâlnirii cu duşmanul lor personal, polenul. Cei mai mulţi alergici la polen privesc acuzator spre pomii sau plantele cu flori mari, frumos colorate şi parfumate. Costumarea aceasta spectaculoasă are scopul practic de a atrage insectele, cu ajutorul cărora se realizează polenizarea”, mai spune dr Loredana Vasile, medic specialist alergolog

Potrivit medicului specialist, cei care suferă de alergii ar trebui să aibă o trusă de prim ajutor, pe care să o poarte în permanenţă.

Trusa de urgenţă a celui care suferă de alergii trebuie să conţină:

• Antihistaminicele, denumite şi antialergice, sunt foarte eficiente şi reduc pruritul, strănutul, lăcrimarea, înroşirea, urticaria. Câteva exemple - loratadina, cetirizina, bilastina, fexofenadina.

• Lacrimi artificiale pentru curăţarea ochilor de polen şi antihistaminice conjunctivale pentru eliberarea rapidă de simptomele neplăcute ale alergiei oculare

• Decongestive orale care pot fi combinate cu antihistaminice sau cele locale pentru nasul înfundat. Tabletele decongestive sunt nerecomandate celor care suferă de glaucom, hipertensiune arterială, boli de tiroidă iar cele topice nazale sau oculare nu trebuie utilizate mai mult de 3 zile.

• Spray-uri nazale cu soluţii saline pentru curaţarea nasului de alergeni.

• Bronhodilatatoarele (salbutamol, fenoterol, formoterol) pentru cei care suferă de astm, au efect imediat, producând relaxarea musculaturii bronhiilor şi reducerea senzaţiei de sufocare. Corticosteroizii inhalatori nu au efect imediat, ei au însă rol în controlul inflamaţiei şi al bolii pe termen lung.

• Adrenalina sau epinefrina autoinjectabilă este esenţială pentru salvarea vieţii celor care suferă de reacţii alergice severe numite şi reacţii anafilactice(alergie la înţepătura de albină sau viespe, alergie alimentară severă sau la medicamente)

• Crema hidratantă şi cu cortizon pentru cei cu reacţii alergice ale pielii.

• Informaţiile privind alergia de care suferiţi şi in cazul unor reacţii alergice severe, braţară de avertizare cu menţionarea agentului cauzator sau tipărite pe o hârtie lipită pe actul de identitate.

Pentru a putea să evităm reacţiile alergice primul pas este să aflăm la ce anume suntem alergici. Testarea cutanată este o metodă simplă, sigură, uşor de efectuat, mai ieftină şi mai rapidă decât testele sanguine.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite