VIDEO Cele mai frumoase trasee montane din România. Vârful Păpuşa şi «Inelul», locurile de vis la care poate ajunge orice iubitor al frumuseţilor naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vârful Păpuşa, din zona Rânca, se află la o altitudine de 2135 metri
Vârful Păpuşa, din zona Rânca, se află la o altitudine de 2135 metri

Judeţul Gorj este împânzit de tot felul de trasee montane. Aici pot fi făcute drumeţii montane de la cele mai dificile, la care se pot încumeta doare ei pregătiţi, şi până la cele mai facile, care pot fi parcurse de către aproape orice persoană

Am ales să vă prezentăm câteva dintre traseele montane mai uşoare, care pot fi parcurse de orice iubitor al frumuseţilor naturii. 

Drumeţii din zona Cerna Sat 

Iubitorii de drumeţii sunt cuceriţi imediat de frumuseţea locurilor din Cerna Sat. Cel mai accesibil traseu, care poate fi parcurs şi cu maşina, este Poiana Florilor - Cerna Sat - Lacul de acumulare Valea Iovanului. Formaţiunile carstice variate îţi ţin privirea aţintită pe stâncile din împrejurimi, iar cascada Bobot merită un popas mai îndelungat. Aici, râul Cerna a fost blocat de o stâncă peste care apa trece năvalnic, iar ciocnirea apei cu piatra este mai spectaculoasă primăvara, când debitul râului este crescut. 

Cheile Corcoaiei este un alt obiectiv turistic care nu trebuie ratat, dar care poate fi vizitat doar în perioadele în care nivelul apelor este scăzut. Scobiturile circulare sau ovale create de ape în stanca dură oferă imagini spectaculoase. Cheile au o lungime de 300 de metri şi au fost declarate rezervaţie naturală. 

Un alt traseu ajunge până la izbucul Cernei, aflat la 710 metri altitudine, şi considerat cel mai puternic izvor din ţară. Tot pentru pasionaţii de drumeţii montane şi alpinism, o călătorie către vârful Godeanu (2.229 metri înălţime) este un obiectiv important, dar numai dacă au echipament corespunzător. 

Cum ajungi la „Inelul“ de pe Cheile Sohodolui

Un alt traseu spectaculos, care te duce la locuri de legendă este în Cheile Sohodolului. Traseul poate fi parcurs aproape de către oricine. Pornşte din satul Runcu şi ajunge la „Inelul”, din Cheile Sohodolului, o formă carstică renumită şi deosebită. „Inelul” ce se regaseste pe o creasta din Cheile Sohodolului este creaţia vântului. Se afla la o altitudine de 700 metri şi în jurul său au apărut numeroase legende. 

image

FOTO: Asociaţia de Drumeţii Montane 

În Cheile Sohodolului se găsesc unele dintre impresionantele fenomene carstice din ţara noastră. Peisajul se întinde pe aproximativ 12 kilometri în interiorul Munţilor Vâlcan, între localitatea Runcu şi Poiana Conţului.

Către Vârful Păpuşa 

Vârful Păpuşa are o înălţime de 2135 metri şi se află în zona Rânca. Traseul montan porneşte de la cabana Rânca, după care se urcă în vârful Păpuşa şi se coboară pe Curmătura Olteţului. Este marcat cu triunghi roşu şi poate fi parcurs cu uşurinţă în aproximativ cinci ore. 

Satisfacţia pe care o ai cand ai ajuns sus, în vârf este minunată şi mirifică. După nici o ora jumate de urcuş continuu, admiram în bătaia vântului creştele Parângului, şoseaua alpină ce şerpuieşte peste ei, care duce la Obârşia Lotrului şi care de aici se vede ca o dungă desenată peste munţi, cerul brăzdat de avioane ca şi când ar fi traversat de comete, Rânca pe care am lăsat-o în urma şi care m-a fascinat prin poziţia minunată în care se află, de parcă Dumnezeu a ales acest loc pentru ea, şi nu oamenii au ales unde să o ridice, dar, până la urmă, prin oameni se înfăptuiesc toate minunile, precum aceea care m-a adus aici“, a spus Magdalena pe un site de călătorii. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite