Trei reţete de dulceaţă stranii, dar delicioase. Cum prepară gospodinele din Oltenia delicatese din ceapă şi ardei iute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din gogonele sau ceapă se pot face dulceţuri foarte gustoase
Din gogonele sau ceapă se pot face dulceţuri foarte gustoase

Gospodinele reuşesc să facă dulceaţă aproape din orice, dar puţini şi-ar fi imaginat că legume ca ceapa, ardeiul iute sau ustoroiul pot fi transformate în delicatese dulci.

Dulceaţa de gogonele 

O dulceaţă delicioasă se poate face chiar şi din gogonele. Camelia Caragea, de 56 de ani, din Târgu Jiu, a încercat să transforme legumele care se folosesc, de obicei, murate la borcan în dulceaţă.

„Eu am folosit la un kilogram de gogonele cam o jumătate de kilogram de zahăr şi câteva feliuţe de ghimbir. Am spălat gogonelele, curăţat zona unde se afla codiţa, după care le-am tăiat şi am scos sâmburii. Le-am pus totul într-o oală la foc mic. Am amestecat până când au început să lase sirop. Le-am lăsat să fiarba aproximativ o o oră, pânăcând s-au înmuiat bine. Am pus zahărul şi ghimbirul şi le-am mai lăsat la fiert aproximativ 30 de minutre până când siropul a început să se lege. A fost delicioasă. Cei din familie ni se aşteptau să fie aşa de bună“. 

Dulceaţa din ardei iute

O altă dulceaţă neobişnuită este cea din ardei iute. La o cantitate de o jumătate de kilogram de ardei iute se foloseşte 500 grame de zahăr şi 500 mililitri de oţet de 9 grade. Se fierbe aproximativ 30 minute oţetul cu zahăr sau până ce se leagă la fel ca siropul de la dulceată. Ardeii iuţi trebuie spălaţi şi, apoi, tăiaţi rondele, după care se adaugă în compoziţia din zahăr şi oţet şi se lasă la fiert încă 20-30 de minute, în funcţie de cât de consistentă se doreşte să fie dulceaţa. Se mănâncă de obicei ca garnitura la fripturi şi preparate cu carne. 

Dulceaţă din ceapă roşie 

Dulceaţa din ceapa roşie este întâlnită în special în bucătăria franceză, dar tot mai multe gospodine din România au prins gustul acesteia. La un kilogram de ceapă roşie se foloseşte 100 de grame de zahăr brun, 200 ml vin roşu, 50 ml oţet balsamic, 50 ml ulei de măsline, sare, piper şi nucşoară. 

Ceapa trebuie tăiată în felii subţiri, după care este călită în ulei de măsline. Se adaugă vinul, oţetul balsamic, zahărul brun, sarea, piperul şi nucsoara. Se lasă să fiarbă toată compoziţia la foc mic. Dulceaţa de ceapă roşie este gata când începe să se caramelizeze.

„Nu am preparat astfel de dulceţuri, dar am mâncat. Se folosesc mai mult ca sos pentru carne. Au un gust deosebit“, ne spune Irina Calotoiu, din Târgu Jiu. 
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite