Târgu-Jiul, de la micul târg, la oraşul binecuvântat de harul lui Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiul a fost atestat documentar în anul 1406
Târgu-Jiul a fost atestat documentar în anul 1406

Conform datelor istorice, actualul municipiul Târgu-Jiu s-a dezvoltat pe vatra unei aşezări geto-dacice care se afla pe drumul roman ce făcea legătura între Dunăre, municipiul Drobeta şi Buridava.

Prima atestare documentară provine din secolul al XV-lea, la 23 noiembrie 1406, într-o poruncă dată de către voievodul Mircea cel Bătrân mănăstirii Tismana. Aşezarea este consemnată pentru prima oară cu numele "Jiul". În anul 1429, localitatea capătă calitatea de "târg", conform unui act act emis de domnul Dan al II-lea.Aşezarea este atestată ca ora la 22 iunie 1597, într-un document dat de Mihai Viteazul la Târgovişte.

Târgu Jiu este reşedinţă a Gorjului începând din secolul al XVII-lea. Între secolele XVII-XIX, localitatea se dezvoltă ca important centru comercial. Oraşul s-a aflat sub stăpânirea Imperiului Habsburgic între 1718 şi 1739, când turcii au cedat Austriei Banatul şi Oltenia,.

În 1792 a fost înfiinţat primul aşezământ şcolar la Târgu-Jiu. Din prima jumătate a secolului al XVIII-lea se dezvoltă foarte mult atelierele de olărit, unul dintre cartierele oraşului fiind numit sugestiv „Olari“, fiin vorba de actuala zonă Vădeni. 

A cincea sală de teatru din Regat

În 1875 se înfiinţează prima sală de teatru, a cincea din Regat, după Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Focşani. „Teatrul Milescu“ a găzduit o trupă profesionistă, condusă de actorul itinerant Theodor Popescu. 

În 1860 s-a înfiinţat Oficiul Telegrafic, iar în 1880 a apărut prima tipografie din oraş. 

Actualul Parc Central a fost amenajat pentru prima dată în anul 1856 în cadrul unui zăvoi secular, unii dintre arborii fiind existenţi şi acum. 

Municipiul Târgu-Jiu a ajuns cunoscut în întreaga lume prin Ansamblul Monumental "Calea Eroilor" realizat de marele sculptor Constantin Brâncuşi, între anii 1937-1938, care cuprinde: Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii. Ansamblul a fost ridicat în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, la solicitarea Ligii Femeilor Gorjene, în fruntea căreia se afla Arethia Tătărăscu, soţia primului ministru Gheorghe Tătărăscu. 

Muzeul Gorjului, în prezent Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu", a fost întemeiat în anul 1894, iar Biblioteca Judeţeană "Christian Tell" a luat fiinţă în anul 1934. Unul dintre cele mai noi aşezăminte culturale este Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, care a fost înfiinţat în anul 1993. De asemenea, în anul 1992 a fost înfiinţată Universitatea «Constantin Brâncuşi», care are un rol important în viaţa cultural-educativă a judeţului. 

În anul 2008 au început lucrările de modernizare a zonei centrale a municipiului Târgu Jiu, după un proiect realizat de către arhitectul Dumitru Florescu. Modernizarea a fost finalizată trei ani mai târziu şi a schimbat înfăţişarea oraşului. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite