FOTO Cum a schimbat Nicolae Ceauşescu faţa oraşului Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faleza oraşului Tulcea FOTO Adevărul
Faleza oraşului Tulcea FOTO Adevărul

Mastodonţii de pe faleza Tulcea, ridicaţi în anii 70, au fost ambiţia lui Nicolae Ceauşescu, care a dorit ca oraşul să se vadă din Ucraina.

Oraşul Tulcea s-a dezvoltat până la Revoluţie. Se pot număra pe degete lucrările edilitare care s-au făcut în ultimii 20 de ani în oraş.

Arhitectul Valer Pop, de 73 de ani, şi-a pus amprenta asupra multor construcţii din Tulcea. Tot el este cel care a înfiinţat Institutul de Proiectări din Tulcea în urmă cu peste patru decenii, după ce anterior a lucrat din Constanţa la proiectele oraşului.

A ieşit la pensie, dar nu stă nici acum departe de planşa de lucru. El spune că „dezvoltarea oraşului s-a făcut înainte de Revoluţie. Ca în toată ţara, acum nu se mai face aproape nimic, ci doar se execută lucrări de întreţinere şi extindere pe alocuri“, spune el.

Înainte de 89 a fost un boom atât edilitar, cât şi industrial. „A fost o decizie a Comitetului Central al Partidului Comunist Român ca fiecare judeţ să aibă o industrie de un miliard de lei“, îşi aminteşte arhitectul. Aşa s-a dezvoltat în Tulcea zona industrială şi cea de locuit.

Hotelul Delta, cel mai vechi din oraş, a fost ridicat în anul 1965, iar Hotelul Egreta în 1974.

Gara care funcţionează acum în Tulcea a fost construită în doar doi ani, între 1970 – 1972 şi a fost realizată după proiectul arhitectului Irina Rosetti. Construcţia care are forma unei ambarcaţiuni este amplasată pe malul Dunării, la nord-est de malul lacului Ciuperca.

Tulcea este singurul oraş din ţară, precizează Valer Pop, care are trei gări situate în acelaşi loc: cea fluvială, CFR şi auto.

De ce s-au construit blocurile de pe faleză

O poveste interesantă o au blocurile de pe faleză. „A fost o eroare aici, de la Bucureşti. Nicolae Ceauşescu a vrut să se vadă Tulcea dincolo de graniţă, în Ucraina, şi astfel s-a obturat perspectiva oraşului. La cinci dintre blocurile construite pe faleză în anul 1975 s-a forţat soluţia tehnică. În timp, blocurile cu parter şi 10 nivele s-au tasat, s-au înclinat, au spart conductele de sub ele. Din păcate, soluţia nu poate fi remediată“, spune arhitectul.

Cu toate acestea, nu sunt probleme din punct de vedere al stabilităţii. Alte trei blocuri, construite pe faleză în anii 1972 – 1973 nu au astfel de probleme, adaugă arhitectul.

Spitalul din Tulcea a fost ridicat în 1975, iar Sala Sporturilor în anul 1977.

După Revoluţie s-au făcut extinderi la Hotelul Delta, s-a construit Hotelul Rex de pe strada Babadag şi Hotelul Esplanada de pe faleză. Totodată, s-au construit mai multe centre comerciale.

Tulcea

Tulcea, cu parfum de epocă FOTO MIsterele Dunării

Vă mai recomandăm:

FOTO Colosul din Tulcea - Întreprinderea de Pescuit Oceanic: 82 de nave pe care lucrau 6.000 de navigatori

Gara - ambarcaţiune din Tulcea


 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite