Târgu-Jiu: Castanii de la Tismana, trataţi de americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai mari proiecte finanţate de Uniunea  Europeană va fi implementat anul acesta în Gorj. Peste 3.800.000 de euro vor fi cheltuiţi pentru combaterea unei ciuperci foarte dăunătoare plantaţiei de castani din nordul judeţului, precum şi pentru amenajare de spaţii de campare moderne.

Proiectul a fost depus de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj şi are ca obiect dezvoltarea turistică din nord-vestul Gorjului. Acesta cuprinde două părţi. Prima parte se referă la refacerea a o sută de hectare  de castani loviţi de cancer din zona Tismana, inventarierea speciilor de lilieci, inventarierea peşterilor şi avenelor şi conservarea şi protecţia gândacului „Rosalia Alpina“. Cea de-a doua parte se referă la refacerea traseelor turistice conform cerinţelor europene. Una dintre cele mai importante părţi a proiectului o constituie refacerea plantaţiei de castani din zona Tismana, plantaţie afectată de o ciupercă. Potrivit repezentanţilor APM Gorj, o echipă de experţi din America va preleva probe pentru depistarea „cancerului castanilor“. „Specialiştii firmei din America, partener în proiect, vor aplica o tehnologie specială de combatere a bolii, iar Direcţia Silvică va planta puieţi de castani în locul celor bolnavi“, a declarat Elisabeta Juveloiu, director interimar al APM Gorj.

Căsuţe în stil brâncuşian

Încă nu s-a stabilit un anume tip de tratament, însă se vor lua în considerare solul, apa, aerul, temperatura şi alte caracteristici ale zonei. Societatea noastră are o experienţă de peste 25 de ani. Şi în America s-a folosit un inocul special pentru castani şi a dat randament“, a precizat Mirela Bucur, ecologist în cadrul firmei americane. Investiţia va cuprinde şi refacerea traseelor turistice din zonele Schela, Suşiţa Verde, Sohodol, Bistriţa, Tismana şi Padeş, iar în fiecare zonă vor fi achiziţionate rulote din lemn cu un confort de patru stele. „În localitatea Peştişani avem în plan să construim 20 de căsuţe din lemn şi piatră, în stil brâncuşian, iar primăria va pune la dispoziţie un hectar de teren pe care să amenajăm o scenă pentru organizarea în fiecare an în octombrie a Festivalului Castanului“, a mai declarat Elisabeta Juveloiu. Proiectul se va derula pe cinci ani şi vizează ddezvoltarea turistică a 321 de hectare din partea de vest a judeţului. Reprezentanţii APM Gorj au primit o cofinanţare în valoare de 1.200.000 de euro de la Ministerul Mediului şi Pădurilor. În luna mai a acestui an va fi semnat contractual după care se va trece la organizarea licitaţiilor.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite