Studenta din Gorj care a gândit afacerea perfectă de familie: legume bio duse direct acasă la clienţi şi flori crescute în serele părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adelina Cîrţînă transportă legume bio la domiciliul clienţilor  /  FOTO Alin Ion
Adelina Cîrţînă transportă legume bio la domiciliul clienţilor  /  FOTO Alin Ion

O studentă din judeţul Gorj pasionată de agricultură a decis să dezvolte afacerea părinţilor şi s-a lansat în cultivarea florilor. De asemenea, a reuşit să mute o parte a afacerii în mediul online

Adelina Cîrţînă, din comuna Turceşi (Gorj), are 21 de ani şi este studentă în anul al III-lea la Facultatea de Ingineria şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. Tânăra este implicată în afacerea familiei ei şi reuşeşte să dezvolte afacerea, să o ducă într-o zonă actuală, cu idei proaspete şi cu promovare pe reţelele sociale.

„Pentru că îmi plac foarte mult florile şi familia mea deţine mai multe sere, în toamna anului 2014, am plantat primele plante ornamentale. Este vorba de zambile, pentru că sunt nişte flori nepretenţioase. M-am documentat înainte cu privire la tehnologia creşterii, pentru că trebuie respectate anumite condiţii. Cu cât bulbul este mai mare, cu atât planta este mai viguroasă şi plină de flori. Am achiziţionat bulbii, ghivecele şi pământul şi i-am plantat. Am avut 1.500 de fire, care s-au vândut foarte repede. Asta m-a încurajat să merg mai departe“, îşi începe povestea Adelina. 

Astfel, pentru acest an, studenta a plantat peste 3.500 de flori din specii diferite: zambile, brânduşe, iris, muscaris şi lalele. „Fiecare specie se îngrijeşte într-un anumit fel. Locul în care cresc zambilele trebuie să nu fie foarte luminat, pentru a împiedica înmugurirea, şi au nevoie de o temperatură de 7-8 grade Celsius. 

Turcineşti

De asemenea, au nevoie de o perioadă de maturare de 5-6 săptămâni, după care le scot la lumină şi căldură, iar apoi înfloresc. Implică o activitate zilnică şi atenţie. Trebuie să curăţ frunzele care se usucă pentru a nu afecta toată planta. Este un adevărat rai atunci când înfloresc, mai ales că mirosul este foarte plăcut“, dezvăluie Adelina câteva dintre secretele floricul-

turii. Pe viitor, tânăra îşi doreşte să producă flori pentru toate sezoanele.

ROŞII, CASTRAVEŢI, ARDEI. TOATE BIO

Familia Adelinei se ocupă cu legumicultura de aproximativ cinci ani. Deţin mai multe sere în care cultivă legume bio, fără îngrăşăminte chimice. „Cultivăm castraveţi, roşii, ardei, vinete, fasole verde, mărar, pătrunjel, salată, spanac. Am cultivat roşii galbene, negre şi roz şi cherry. Petrecem mult timp în seră. Din februarie începem să punem răsadurile, iar la începutul lunii aprilie le plantăm. Apoi, cam toată ziua o petrec în seră. Trebuie udate, legate şi curăţate. Ne-am dezvoltat treptat. Ne-am făcut clienţi şi suntem căutaţi. Ne place ceea ce iese din mâna noastră şi ne-am extins din veniturile realizate din vânzarea legumelor“, ne spune mama Adelinei, Valentina Cîrţînă.  

Turcineşti

Mai nou, familia Adelinei a plantat şi căpşuni, care au constituit o nouă sursă de venit, dar şi materie primă pentru siropuri şi dulceţuri. „Am făcut mai mult pentru rude şi prieteni, dar ne gândim serios şi la posibilitatea înfiinţării unei mici fabrici de procesare a căpşunilor. Este o soluţie foarte bună, mai ales că există o cerere foarte mare pentru siropuri şi dulceţuri naturale“, ne explică Valentina Cîrţînă.

Pentru a-şi promova produsele, familia Cîrţînă a înfiinţat o pagină de Facebook şi chiar un site. „Avem un site şi o pagină de Facebook unde ne prezentăm produsele pe care le realizăm în propria gospodărie. Adelina se ocupă de postări şi de actualizarea site-ului. Ne-a ajutat foarte mult, pentru că în acest fel ne facem cunoscute produsele“, a mai spus mama studentei. 

SE OCUPĂ DE TRANSPORT ŞI DE VÂNZARE

Adelina are un rol important în afacerea de familie: se ocupă de transportul şi de valorificarea produselor în pieţe.

„Lucrez împreună cu părinţii în seră şi merg cu legumele în pieţe. Îmi place să mă ocup de această activitate şi îmi doresc ca şi pe viitor să fac acelaşi lucru. Cel mai frecvent merg în pieţele din Vulcan şi Petroşani, unde ne-am făcut o anumită clientelă. Vara, când sunt multe legume, merg de două-trei ori pe săptămână. E mai dificil traseul pe Defileul Jiului, dar m-am obişnuit. Îmi place să merg cu marfă în pieţele din Valea Jiului şi să vând, pentru că oamenii de acolo apreciază marfa noastră“,

mărturiseşte studenta. 

CUMPĂRĂTURILE LA PIAŢĂ, DEMODATE

Tânăra a reuşit să diversifice modul de vânzare a legumelor. Ea discută pe Facebook cu clienţii, preia comenzi online de la aceştia şi livrează produsele la domiciliu, fără costuri suplimentare. „La început, prietenii mei de pe Facebook au văzut pagina serei şi aşa au aflat. A apărut, apoi, şi site-ul 

şi aşa au început să vină mai multe comenzi de livrare la domiciliu. Am început această modalitate de livrare la domiciliu de anul trecut. Să sperăm că va fi din ce în ce mai bine, pentru că oamenii nu prea mai au timp să meargă la cumpărături la piaţă şi este mai comod să vină cineva şi să ţi le aducă acasă. Unii clienţi comandă săptămânal, în funcţie de nevoile familiei“, povesteşte Adelina. 

LEGUME VÂNDUTE DIRECT DIN PĂMÂNT

Unii clienţi au vrut să vină şi să culeagă singuri legumele din pământ, pe ales, pentru a se convinge că totul este natural şi pentru a fi siguri că primesc ceea ce îşi doresc. 

Cu toate că este foarte ocupată, Adelina îşi face timp şi pentru ea. „Chiar dacă termin treaba în seră la 8.00 seara, în 10-15 minute fac duş şi plec în oraş ca să mă întâlnesc cu prietenii. Nu pot să stau foarte mult, pentru că a doua zi am multă treabă“, încheie tânăra. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite