Stresul poate creşte riscul de accident vascular cerebral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidentele vasculare au urmări grave
Accidentele vasculare au urmări grave

Accidentul vascular cerebral reprezintă se află printre principalele trei cauze majore de deces, alături de bolile cardiace şi cancer. În multe cazuri, pacienţii rămân cu sechele pentru tot restul vieţii. Alimentaţia, stresul şi regimul de viaţă reprezintă factorii care joacă un rol important în apariţia unei afecţiuni de acest gen.

Ileana Cică, medic specialist neurolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, spune că numărul pacienţilor care suferă accidente vascular cerebrale a crescut în ultima perioadă, iar vârsta la care apar astfel de afecţiuni grave s-a redus foarte mult: „Incidenţa accidentelor vasculare ischemice sau hemoragice a crescut mult în ultima perioadă. Apariţia afecţiunii nu mai ţine cont de vârstă. În ultima perioadă au apărut accidente vasculare şi la persoane mai tinere. Au fost cazuri înregistrate la pacienţi cu vârste de peste 40 de ani, fără să fi avut o patologie în acest sens. Problema cea mai mare este că nu s-au investigat şi aşa au ajuns să sufere un accident vascular. Pur şi simplu s-au trezit cu un accident vascular şi au au venit la urgenţe“.

Neajunsurile vieţii produc un stres suplimentar

Potrivit medicului factorii pentru care vârsta pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral s-a redus în ultima perioadă sunt următorii: hipertensiunea, dislipidemia, stres şi fumatul.

„Stresul poate fi un factor pentru producerea accidentului vascular. Unii nu au un loc de muncă, iar alţii lucrează, dar sunt foarte stresaţi la serviciu. Şi neajunsurile de zi cu zi produc un stres suplimentar. Stresul se adaugă celorlalţi factori“,

a declarat medicul Ileana Cică. 

Cum poate fi evitat accidentul vascular cerebral

Ileana Cică preciează că accidentele vasculare pot fi evitate în primul rând prin efectuarea analizelor şi controlarea stării de sănătate: „În primul rând, persoanele trebuie să meargă regulat la control, pentru a constata nivelul glicemiei, al tensiunii şi să îşi facă analizeze uzuale de sânge. Recomandarea acestea se referă în primul rând celor care au o predispoziţie şi au avut în familie persoane care au suferit accidente vasculare“. 
 

De asemenea, alimentaţia şi stilul de viaţă joacă un rol important. „Alimentaţia are un rol important pentru că grăsimile din sânge provin din hrana pe care o consumăm. Este important să consumăm fructe şi legume. Mişcarea este importantă. De asemenea, obezitatea joacă un rol important în apariţia accidentelor vasculare“, ne mai explică medicul specialist. Accidentele vasculare cerebrale pot să reapară chiar şi în cazul întreruperii tratamentului. „Sunt pacienţi care întrerup tratamentul şi vin în urgenţe cu o recidivă“, spune Ileana Cică. 

Mortalitatea în cazul pacienţilor care suferă un accident vascular cerebral este ridicată. „Mortalitatea în cazul accidentelor vasculare este ridicată, iar multe persoane rămân cu sechele şi merg la recuperare. Unii reuşesc să se recupereze, iar alţii nu. Aici depinde de întinderea acccidentului vascular, de zona de creier afectată“, a adăugat medicul specialist. Potrivit acesteia, tumorile se pot manifesta ca un accident vascular, după care pot fi observate în urma examinării tomografice.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite