Puterile nebănuite atribuite Arcei Legământului, cufărul sfânt în care erau păstrare cele Zece Porunci
0Arca Legământului este considerată cea mai sfântă relicvă care a existat în istoria omenirii. Despre Arcă se vorbeşte în Biblie, dar nu se mai ştie nimic despre aceasta de milenii.
Conform arheologului Leen Ritmeyer, Arca Legământului a fost „cel mai sfânt obiect de mobilier care a existat vreodată”.
„Arca Legământului a fost un cufăr destinat să păstreze în el cele zece tăbliţe de piatră cuprinzând cele Zece Legi. Era făcut din lemn de calitate, căptuşit cu aur şi cu capacul poleit cu aur, pe care erau aşezate statui prezentând heruvimi - îngeri înaripaţi care semănau probabil cu sfincşii. Între aripile acestor îngeri, se spune în Vechiul Testament, se manifesta spiritul lui Dumnezeu”,
arată istoricul Joel Levy, în volumul “Istorii pierdute”. Arca avea 1.3 metri lungime şi o înălţime de 76 cm.
Puterile Arcei Legământului
Arca avea mai multe puteri: putea să-i distrugă pe duşmani, aducea noroc sau ghinion, prezicea viitorul, producea lumină şi îi putea chiar orbi pe cei care se aflau lângă aceasta. Nicolas Tesla asemăna Arca cu un acumulator gigantic, care poate înmagazina energie sub formă de câmp electric şi s-o descarce în flux continuu.
Arca era păstrată într-un loc special
Arca era venerată de către evrei, care construiseră chiar şi un fel de cort special în care era păstrată şi transportată. Când a fost construit Primul Templu de către Solomon, a fost amenajat şi acest cort special, care a purtat numele de Sfânta Sfintelor. Arca a fost adăpostită în acest cort, iar, ocazional, era scoasă şi folosită în campanii militare sau în procesiunile religioase. „A fost menţionată pentru ultima oară în Cronici 2, când regele Joshuah porunceşte să fie adusă înapoi în Templu şi lăsată acolo, în anul 623 i. Ch”, menţionează Joel Levy.
Secolele următoare au fost dezastruoase pentru evrei. Teritoriul lor a fost invadat de mai multe ori. În anul 586 î. Ch., Ierusalimul a fost cucerit de către babilonieni, care au jefuit şi distrus Templul. Cu toate că în Biblie se menţionează că babilonienii au luat mari cantităţii de aur argint şi bronz, nu există nici o informaţie legată despre Arcă. Nu se spune nimic despre aceasta nici mai târziu când evreii sau întors în Ierusalim şi au reconstruit Templul. În anul 70 d.Ch., romanii au distrus Al Doilea Templu. Generalul cuceritor Titus a intrat în Sfânta Sfintelor, dar nu a găsit nimic.
Unde a dispărut Arca Legământului
Cercetătorii au ajuns la un consens cu privire la dispariţia Arcei Legământului, care ar fi fost distrusă, cel mai probabil, de către babilonieni atunci când au cucerit Ierusalimul. În perioada respectivă era o obişnuinţă ca învingătorii să doboare zeii popoarelor învinse. Cel mai probabil, Nabucodonosor este cel care a luat Arca. O altă ipoteză este că aceasta a fost ruptă în bucăţi pentru metalele sale preţioase. Alte teorii consideră că regele sirian Antiochus Epiphanes a jefuit Templul şi a luat Arca sau că românii au luat-o ca pradă de război.
De asemenea, potrivit unei alte accepţiuni, Talmudul arată că Solomon a construit un loc ascuns sub Muntele Templului, unde se află acum moscheea islamică Domul Stâncii, pentru a proteja Arca, iar regele Joshuah a mutat-o în acest loc secret, anticipând invazia babiloniană, iar Arca se află şi în prezent în această ascunzătoare. Muntele Templului este brăzdat de camere şi tuneluri realizate în diferite epoci.
Arheologul Leen Ritmeyer considera că a identificat locul exact unde a fost ascunsă Arca, în urma analizării unor fotografii ale Stâncii. Potrivit acestuia, Arca s-ar afla într-o cameră verticală, chiar în spatele Stâncii. În anul 1982, rabinul Yehuda Getz a început o campanie de explorare a tunelurilor din munte şi a arătat că la 12 metri adâncime a găsit camera secretă, însă autorităţile au oprit lucrările. Un alt arheolog Vendyl Jones susţine că a urmărit traseul unui vechi tunel care pleacă din Ierusalim şi ajunge la ţărmul Mării Moarte şi a reuşit astfel să găsească locul unde s-ar fi aflat Arca.
O altă versiune este prezentată într-o scriere apocrifă, care arată că profetul Ieremia, care a trăit în timpul regelui Josuah, a mutat Arca între o grotă de pe Muntele Nebo, acolo unde Moise a privit pentru ultima oară Pământul Făgăduinţei şi locul unde ar fi înmormântat.
O nouă variantă care circulă arată că Arca ar fi fost furată sau dăruită lui Menelik, regelui Etiopiei, vlăstar al lui Solomon. Astfel, acesta a dus-o în Etiopia unde s-ar afla şi în prezent în oraşul Axum.