Pod monument istoric din Târgu-Jiu, abandonat de autorităţi la marginea oraşului şi tăiat în bucăţi de hoţii de fier vechi
0Elemente dintr-un pod monument istoric din municipiul Târgu Jiu se află abandonate pe marginea lacului de acumulare de pe râul Jiu, în apropierea drumului de centură.
Localnicii din această zonă a oraşului spun că au observat tot felul de felul de persoane dubioase care au venit să taie din modulele din fier. „Este într-o stare deplorabilă. Am văzut ţigani care au venit să taie cu autogenul din pod. Au fost alungaţi de cei care locuiesc la casele din apropiere. Nu este normal ce se întâmplă, pentru că, până la urmă este vorba de istoria noastră. Cei de la primărie au venit în urmă cu mai mulţi ani, dar au spus că nu au utilaje ca să le ridice de acolo“, a spus Dorin, localnică.
Lavinia Truşcă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu, a spus că se caută soluţii pentru a ridica modulele din fier: „Cunoaştem această situaţie şi încercăm să găsim cea mai bună soluţie pentru a le ridicam de acolo, dar drumul este greu accesibil“.
Povestea podului
Cele două două module abandonate fac parte din vechiul pod de peste râul Jiu, care este declarat monument istoric.
Podul a fost construit între anii 1894 şi 1895 şi este denumit Podul lui Ferdinand. A fost inaugurat oficial la data de 3 iulie 1897, în prezenţa primarului Titu Frumuşanu, a prefectului Iancu Carabatescu, a primului ministru D. A. Sturza şi a ministrului lucrărilor publice din acea vreme, I.C. Brătianu. Podul a fost construit după planurile a doi ingineri francezi Dayde şi Pille, ei find renumiţi şi pentru realizarea planurilor Marelui Palat (1900) şi a viaductului Bir-Hakeim(1905) din Paris. În anul 1921 a fost aşezată o placă comemorativă la podul de peste Jiu în amintirea luptei de la 14 octombrie 1916, în care armata română împreună cu populaţia oraşului au opus rezistenţă trupelor germane, printre participanţii la confruntare fiind şi cercetaşa Ecaterina Teodoroiu.
Podul Ferdinand a primit o garanţie de 100 de ani şi, înaintea expirării acestui termen, autorităţile locale au primit o înştiinţare de la firma constructoare.
Podul a fost mutat în anul 1994
În anul 1994, podul a fost scos din uz. În locul lui s-a construit un pod din beton cu patru benzi, iar Podul Ferdinand a fost mutat în Parcul Central pentru a face legătura cu o insuliţa care a apărut în urma lucrărilor hidroenergetice. Pentru simplul fapt că erau prea lungi, două dintre module au fost tăiate şi aruncate pe digul Jiului.