Planul de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia ar putea fi prelungit
0Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a admis, la Târgu Jiu, că Planul de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) ar putea fi prelungit. „CEO nu înseamnă doar cariere miniere“, a spus Popescu.
Acesta a declarat în cadrul unei conferințe de presă că unele capacități de producție a energiei electrice pe bază de gaze ar putea fi pus în funcțiune în anul 2027, deși Planul trebuie să se încheie cu un an mai devreme.
„Planul de Restructurare este în întârziere și datorită faptului că am produs mai mult și anul trecut. Planul a fost abandonat anul trecut și am discutat cu vicepreședinta Comisiei și i-am spus acest lucru, astfel că a trebuit să ajustăm planul în așa fel încât investițiile să fie realizate cât mai repede. Poate nu vor fi făcute în anul 2026, ci la începutul lui 2027. Este clar că anumiți parametrii din cadrul Planului pot fi ajustați“. Ministrul Energiei: „CEO nu înseamnă doar cariere miniere“, a spus Popescu.
„CEO nu înseamnă doar cariere miniere“
Ministrul Energiei a mai spus că CEO va putea produce și cu cele două grupuri pe cărbune, dacă va avea un preț competitiv la energia electrică.
„Resping categoric că un guvern din care facem parte ar putea să gândească cumva insolvența Complexul Energetic Oltenia. Este exclus așa ceva. Avem un plan de restructurare aprobat.
Există un plan de restructurare care presupune investiții de un miliard de euro în Complexul Oltenia, 1350 de MW, 746 fotovoltaic și încă două unități la Rovinari și la Turceni care vor fi în rezerva sistemului. T
rebuie să ne uităm la prețul energiei electrice de anul trecut, care a permis CEO să funcționeze și să facă profit.
CEO nu înseamnă doar cariere miniere. CEO înseamnă producție de energie electrică: gaz, fotovoltaic și cărbune. Atâta timp cât cărbunele va intra în sistem și va putea să producă la prețuri din sistem, va furniza în continuare energie“, a precizat Popescu.
CEO cuprinde termocentralele de la Rovinari și Turceni, precum și cariere miniere de suprafață de cărbune. În locul termocentralelor trebuie realizate, până în anul 2026, centrale pe gaze, dar și parcuri fotovoltaice, investițiile realizându-se cu fonduri dintr-un ajutor de stat.