Operele lui Brâncuşi, în pericol din cauza găurilor tot mai mari. „Este un fenomen firesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operele din piatră ale lui Constantin Brâncuşi din parcul din Târgu Jiu sunt pline de gropi     Foto: Alin Ion
Operele din piatră ale lui Constantin Brâncuşi din parcul din Târgu Jiu sunt pline de gropi     Foto: Alin Ion

Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului, renumitele opere ale lui Constantin Brâncuşi, de la Târgu Jiu, au o serie de găuri de mari dimensiuni, iar capodoperele brâncuşiene se degradează pe zi ce trece.

Orificiile şi fisurile apărute în renumitele opere de artă se tot măresc din cauza infiltrării apei şi a fenomenului repetat de îngheţ-dezgheţ, mai ales pe perioada iernii. Găurile sunt uşor de observat şi întinează imaginea operei lui Brâncuşi.

„Toate aceste cavităţi ale pietrei sunt monitorizate şi unele sunt securizate, iar altele nu necesită o securizare deoarece nu-i permite pietrei să «respire» şi să lucreze în continuare, dar această decizie este luată de restaurator. Sunt anumite desprinderi ale unor chituri foarte vechi. Noi ne dorim refacerea acestor chituri, care sunt  învechite şi cad. Termenul de valabilitate este depăşit. Este un fenomen firesc“, a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare şi Documentare „Constantin Brâncuşi“, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, care administrează operele lui Constantin Brâncuşi.

Găurile sunt monitorizate

Toate fisurile sunt monitorizate, potrivit directorului Centrului de Cercetare şi Documentare „Constantin Brâncuşi“, pentru ca să nu se desprindă şi elemente din operă:  „Trebuie să fim atenţi la aceste desprinderi de chituri ca să nu se desprindă şi cu material din Poarta Sărutului. Este foarte important ca fiecare fisură sau cavitate să fie monitorizată cu mare atenţie, astfel încât să nu se producă un astfel de eveniment, până în momentul restaurării, când aceste chituri vor fi înlocuite şi se vor aplica unele noi“, a mai spus Strâmbulescu.

opere piatra brancusi

Se aşteaptă întocmirea proiectului de restaurare

Conducerea Centrului de Cercetare şi Documentare susţine că este nevoie de restaurarea tuturor operelor care fac parte din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“, inclusiv a Coloanei fără Sfârşit, dar se aşteaptă finalizarea proiectului. „Am propus o întâlnire, alături de conducerea Primăriei Târgu Jiu, pentru săptămână viitoare, cu actuala conducere a Institutului Naţional al Patrimoniului pentru a fixa nişte termen precise şi clare de finalizare a proiectului de restaurare“, a mai menţionat Doru Strâmbulescu.

opere piatra brancusi

Foto: Alin Ion

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ a fost realizat între anii 1937 şi 1938 de Constantin Brâncuşi, unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, născut în apropiere de Târgu Jiu, ca omagiu pentru românii care au murit în Primul Război Mondial. Costurile au fost suportate de către Liga Femeilor Gorjene, în fruntea căreia se afla soţia prim- ministrului de la acea vreme, Gheorghe Tătărăscu.

Vă recomandăm să citiţi şi 

Gafă de proporţii la simularea Evaluării Naţionale. Elevii dintr-o comună din Gorj au primit subiecte greşite

Campionii României la robotică au nevoie de sprijin pentru a ajunge la Olimpiada internaţională din SUA

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite