O contabilă şi un inginer au muncit în străinătate şi, cu banii câştigaţi, şi-au deschis o afacere cu legume bio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri s-au întors acasă, în judeţul Gorj, după mai mulţi ani petrecuţi în străinătate, şi au înfiinţat plantaţii cu căpşuni şi legume bio. Soţii Toma sunt absolvenţi de studii superioare şi s-au pregătit pentru a profesa cu totul alte meserii decât activitatea pe care o desfăşoară în prezent. Ana Maria a terminat facultatea de contabilitate, iar soţul ei este inginer electromecanic.

Soţii Toma s-au întors acasă de aproximativ doi ani, după ce au muncit mai mulţi ani în străinătatea. Cu banii economisiţi au deschis în comuna Muşeteşti o afacere în agricultură. Cei doi au cumpărat mai multe suprafeţe de teren pe care au înfiinţat o plantaţie de căpşuni şi au amenajat cinci sere în care cultivă legume bio. 
 

„Meseriile noastre nu au nimic în comun cu agricultura, dar ne-a plăcut mult această activitate şi am hotărât că este mai bine să lucrăm pentru noi, decât pentru altcineva. Soţului meu îi place unde s-a născut şi agricultura. Trăim în comuna natală a soţului, Muşeteşti, şi părinţii ne susţin în această activitate“, ne povesteşte Ana Maria, contabil de meserie.

Investiţia s-a ridicat la aproximativ 100.000 de lei. Cei doi tineri vor să se extindă şi să deschidă o fermă. „Încercăm să extindem activitatea şi să amenajăm o fermă mai mare şi să angajăm câteva persoane. Tot ce câştigăm reinvestim. Este mai dificil cu piaţa de desfacere. Vindem produsele în pieţele din Târgu Jiu, Petroşani şi Novaci“,

a mai precizat Ana Maria.

Sprijiniţi de familie 

Constantin Toma îi ajută pe cei doi tineri cu tot ce poate şi speră că activitatea pe care au demarat-o îşi va arăta roadele:

image

„Avem 1700 metri pătraţi de teren cu sere sere şi 2000 metri pătraţi de căpşuni. În sere avem spanac, ceapă şi salată. E greu de spus cât este de profitabilă această activitate. Suntem la început de drum şi este destul de dificil. Nu am încercat să obţinem fonduri europene, pentru că am cumpărat terenul, dar nu am reuşit să clarificăm cu actele de proprietate. Este destul de greu cu valorificarea. Eu şi cu fiul meu ne străduim să vindem marfa. Sunt optimist“.

Legume crescute cu îngrăşământ natural 

image

Primarul comunei Muşeteşti, Ion Cobea, este mândru că cei doi tineri au ales să se întoarcă acasă, deşi cei mai mulţi preferă să plece în alte oraşe sau ţări: „Avem doi tineri care au terminat o facultate şi nu au continuat meseria pentru care s-au pregătit. S-au retras la ţară, unde au simţit că aerul este mai bun şi sănătos. Au înfiinţat câteva sere şi o plantaţie de căpşuni. Toate legumele sunt crescute cu îngrăşământ natural. Sunt oameni care au început de la plantaţia a două răzoare de căpşuni şi au ajuns acum la suprafeţe foarte mari şi de la două sere mici făcute în grădină la sere mult mai mari. Încă nu au început să livreze produse la unităţi mai mari. Au cumpărat teren şi au întregit suprafeţele“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite