Învăţătoare de nota 10 cu post departe de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gina Leancă a obţinut nota 10 la titularizare, dar va face naveta 90 de kilometri
Gina Leancă a obţinut nota 10 la titularizare, dar va face naveta 90 de kilometri

PARADOX Patru dascăli au obţinut nota 10 la examenul de titularizare din Gorj, iar Gina Leancă (22 de ani) este unul dintre aceştia. Totuşi, tânăra nu a reuşit să obţină post în Târgu-Jiu.

Gina Leancă este un cadru didactic tânăr, cu rezultate deosebite, dar cu toate acestea a reuşit să obţină un post la catedră în comuna Ioneşti, la o distanţă de 45 de kilometri de comuna Stoina, în care locuieşte. Deşi şi-ar fi dorit să poată preda în reşedinţa de judeţ, varianta unui post în Târgu-Jiu a fost imposibilă, chiar şi pentru o persoană care a luat nota 10. Acest lucru s-a întâmplat pentru că, în tot judeţul, dascălii au avut la dispoziţie doar două posturi titularizabile, unul la Stoina şi altul în Fărcăşeşti.

M-a ajutat foarte mult şi examenul de definitivat, pe care l-am susţinut cu trei săptămâni înaintea celui de titularizare. Examenul nu a fost foarte uşor, dar m-am pregătit foarte mult. Din păcate nu au fost decât două posturi titularizabile în judeţul Gorj şi eu am optat pentru cel mai apropiat de casă“, a mărturisit tânăra.

NU ESTE LA PRIMA EXPERIENŢĂ

Învăţătoarea va face zilnic naveta 90 de kilometri, dar spune că acest lucru nu o sperie, pentru că a mai avut o experienţă asemănătoare. Gina Leancă a absolvit Liceul Pedagogic „Ştefan Velovan“ din Craiova şi ales să studieze, în continuare în capitala Băniei, urmând cursurile Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova. În acelaşi an, a susţinut examenul de titularizare în Craiova. A reuşit şi atunci să ia o notă bună şi a obţinut un post de învăţător la şcoala din comuna Dioşti, aflată la peste 40 de kilometri de Craiova. Distanţa mare, de aproximativ o sută de kilometri, pe care trebuia s-o parcurgă şi atunci în fiecare zi, nu a determinat-o să dea înapoi, deşi cea mai mare parte din salariul pe care-l câştiga îl cheltuia pe transport.

Dragostea faţă de copii şi meseria pe care a îmbrăţişat-o a fost mai puternică, astfel că timp de aproape un an a mers la această şcoală îndepărtată pentru a-i învăţa pe cei mici. Prima zi la şcoala din comuna Dioşti a însemnat o mare emoţie, dar şi dezamăgire pentru tânăra învăţătoare. A găsit o şcoală veche şi dărăpănată, dar şi copii necăjiţi, care au impresionat-o foarte mult. A predat la această unitate de învăţământ în anul şcolar 2009-2010. Cu toate că a fost destul de dificil la început, Gina s-a adaptat şi chiar s-a ataşat de copii, astfel încât, la încheierea anului şcolar, despărţirea de ei a fost deosebit de emoţionată.

După experienţa avută la şcoala din Dioşti, Gina s-a dedicat în totalitate facultăţii pe care o urma. „Aproape toţi banii pe care-i câştigam îi dădeam pe motorină, pentru că mergeam cu maşina personală, dar experienţa dobândită a fost una deosebită şi am avut de câştigat. În prima zi la şcoala de la Dioşti, emoţiile mele cred că erau mai mari decât cele ale copiilor. A fost o surpriză neplăcută modul în care arăta şcoala. Geamurile erau aproape căzute, mobilierul degradat şi totul foarte vechi. Când am ajuns acasă, am plâns, dar am continuat. Copiii erau mai necăjiţi, pentru că îi ajutau pe părinţii lor la muncile din gospodărie, iar de şcoală nu prea mai aveau timp“, a povestit tânăra învăţătoare.

120 DE CANDIDAŢI PE DOUĂ LOCURI

După ce a absolvit facultatea, învăţătoarea s-a întors acasă, la Stoina, unde a reuşit să obţină un post la catedră, dar ca suplinitor. Din acest motiv, s-a decis să susţină în acest an examenul de titularizare, pentru a nu mai fi nevoită să se mute de la o şcoală la alta. S-a speriat la început, atunci când a auzit că sunt doar două posturi titularizabile pe care se bat 120 de candidaţi. Nu spera că va reuşi să ocupe unul dintre cele două locuri.

Ion Işfan, inspectorul general şcolar din Gorj, consideră că Gina Leancă ar putea să se mute mai aproape de casă la acţiunile viitoare de transferare. „Are posibilitatea să se transfere la procedurile specifice prinse în calendarul mişcărilor din învăţământ. Toţi copiii până la urmă trebuie să beneficieze de condiţii bune şi de cadre bine pregătite“, a explicat inspectorul.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite