Imagini rare de la inaugurarea Casei Memoriale „Constantin Brâncuşi“ de la Hobiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Memorială „Constantin Brâncuşi“ a fost inaugurată în luna noiembrie 1971 cu taraf de lăutari. Nu este vorba de casa în care s-a născut şi a copilărit marele sculptor, pentru că autorităţile nu au putut ajunge la o înţelegere cu moştenitorii lui, astfel că au preluat o altă casă din sat asemănătoare.

Fotografiile au fost realizate de profesorul Dan Pupază, care a surprins imaginile inedite cu aparatul de fotografiat „Smena“. 

„Casa memorială nu este cea în care a copilărit Brâncuşi, ci o casă asemănătoare din sat, amplasată pe vatra vechii locuinţe. La împărţirea averii între fraţi, prin tragere la sorţi, casa părintească a ajuns în stăpânirea surorii sale Frusina, care a demontat-o şi a mutat-o în apropiere, în gospodăria sa. La sfârşitul anilor `60 s-a luat decizia înfiinţării la Hobiţa, a acestei case memoriale, iar sarcina realizării ei a fost atribuită Muzeului Judeţean la conducerea căruia se afla domana directoare Elena Udrişte.

Imagine indisponibilă

Proiectul a fost unul de succes, deschizând aici un important loc de pelerinaj, nu numai pentru elevii şi şoimii patriei ce adesea erau aduşi în excursii la Hobiţa, dar şi pentru turiştii din întreaga ţară şi din afara graniţelor ei. În una din imaginile alăturate putem vedea lângă casă, un stâlp înţesat de megafoane, ce asigurau sonorizarea evenimentului în maniera specifică vremurilor.

Imagine indisponibilă

La eveniment , erau prezenţi: salariaţi ai diverselor instituţii de cultură, reprezentanţi ai conducerii judeţului, elevi, profesori şi cadre ale miliţiei. Sub o ninsoare abundentă, unda de căldură ce a încălzit atmosfera a venit din partea tarafului de lăutari ce a desfătat auditoriul cu vechi cântece de suflet gorjeneşti, atât de mult îndrăgite de Brâncuşi, neaoşul oltean din Hobiţa ce-a urcat România pe un piedestal elitist, scriind cu dalta, un fabulous capitol din Istoria Artei Universale“, prezintă Ion Ţîrlea, un pasionat al istoriei locale pe pagina de Facebook Targu Jiu Odinioara.

Imagine indisponibilă
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite