„Homo naledi“, o nouă specie de strămoş al omului, a fost descoperit într-o peşteră adâncă din Africa de Sud: „Natura făcea experimente cu evoluţia umană“
0Într-o peşteră adâncă din Africa de Sud a fost descoperită o nouă specie de strămoş al omului, numită Homo naledi. Descoperirea a avut loc în urma unor cercetări care s-au derulat pe parcursul a doi ani.
Anunţul descoperirii noii specii umane a fost făcut la jumătatea lunii trecute de către Universitatea Witwatersrand, din Johannesburg, Africa de Sud. Totul a pornit de la o descoperire făcută de un speolog amator într-o peşteră adâncă. Acesta a găsit un fragment de maxilar, pe care i l-a dus profesorului Lee Berger, de la Universitatea Witwatersrand, din Johannesburg, Africa de Sud. Potrivit articolului de specialitate al Universităţii Witwatersrand, după numai un an de căutări, cercetătorii au anunţat că au descoperit importante fosile în peştera „Rising Star“ din situl cunoscut sub denumirea „Leagănul umanităţii“, care se află la aproximativ 50 de kilometri de Johannesburg.
Peste 1500 de fragmente osoase au fost descoperite
La scurt timp, a fost organizată o expediţie care a durat 21 de zile, timp în care au fost cercetate 60 de caverne. În urma ceretărilor, au fost identificate peste 1500 de fragmente osoase. Specialiştii consideră că descoperirea făcută reprezintă o nouă verigă în arborele nostru genealogic, fiind cel mai mare ansamblu de fosile ale unor rude ale omului găsit vreodată în istoria continentului Africa. Camera în care au fost găsite fosilele se află la aproximativ 90 de metri de intrarea în peşteră, iar accesul s-a putut face doar printr-un fel de jgheab natural foarte îngust.
Un adevărat cimitir
Berger şi echipa sa au găsit rămăşiţele a 15 hominizi de diferite vârste, de la copii şi până la bătrâni, care au fost descoperite într-o parte a peşterii în care accesul era foarte dificil. Specialiştii consideră că acest aspect indică faptul că „Homo naledi“ transporta şi depozita intenţionat morţii în zone inaccesibile, acelaşi timp de comportament având şi omul modern. Această specie era capabilă să-i poarte pe braţe pe morţi, pentru a-i duce în zonele în care erau păstrate rămăşiţele. Conform studiului publicat pe site-ul universităţii din Johannesburg, camera era un adevărat cimitir, fiind izolată de restul încăperilor din peşteră.
O formă de comportament
Dr. Paul Dirks, de la Universitatea James Cook din Queensland, din Australia, care a făcut parte din echipa de cercetători, precizează într-un articol de specialitate apărut în publicaţia eLife că rămăşiţele au fost găsite într-o încăpere în care nu au fost identificate fragmente de la alte animale, ceea ce indică o formă primitivă de comportament: „Ceea ce este important ca oamenii să înţeleagă este că rămăşiţele au fost găsite singure în camera aflată la distanţă, în absenţa altor fosile de animale mari“.
Conform studiului, au fost găsite în camera mortuară doar fragmente de păsări şi şoareci, care au pătruns în încăperea în care erau depozitate rămăşiţele hominizilor.
Profesorului Lee Berger menţionează că au fost luate în calcul diferite scenarii – o moarte în masă, atacul unor animale carnivore - , dar cea mai plauzibilă explicaţie rămâne aceea că morţii au fost transportaţi în mod intenţionat în încăperea respectivă.
Creierul este mai mic
Multe elemente de la noua specie „Homo naledi" corespund omului modern, însă creierul este diferit şi mai mic, asemânându-se cu Australopitec, o maimuţă antropoidă, care a trăit în Africa în urmă cu 3,9 milioane de ani. Conform specialiştilor, dimensiunea creierului este de mărimea unei portocale, astfel încât perioada în care aceştia au trăit este datată acum 2,5-2,8 milioane de ani. Cu toate acestea, specia descoperită a fost inclusă în categoria Homo ce include omul modern datorită formei craniului, a înălţimii adulţilor, de 152 cm, dinţilor relativ mici şi a picioarelor asemănătoare cu cele ale omului modern. Pelvisul şi umerii sunt primitive.

„Aici vedem tot mai multe specii, ceea ce înseamnă că natura făcea experimente cu evoluţia umană, dând astfel naştere unor tipuri diferite de creaturi asemanătoare cu oamenii, având originea în diverse locuri din Africa",
a spus profesorul Lee Berger, de la Universitatea Witwatersrand.
Între Homo şi Australopithecus
Homo naledi prezintă caracteristici anatomice comune cu Australopithecus, alte caracteristici în comun cu Homo. Morfologia a craniului, mandibula, iar dantura este în mare parte în concordanţă cu genul Homo, dar dimensiunea creierului este în intervalul Australopithecus. Membrelor inferioare sunt asemănătoare cu cele ale speciei Homo, dar pelvisul şi umerii se aseamănă în mare măsură ca şi cele ale Australopithecus.