FOTO Reportaj din Seciurile, satul unde o pădure a fost înghiţită de pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pădurea a fost înghiţită de o groapă imensă, adâncă de 150 de metri
Pădurea a fost înghiţită de o groapă imensă, adâncă de 150 de metri

Viaţa localnicilor din satul Seciurile, comuna Roşia de Amaradia, s-a transformat din nou într-un adevărat coşmar. O pădure aflată la aproximativ 500 de metri de casele lor a fost înghiţită de pământ. În urmă cu opt ani, satul a mai fost afectat de o alunecare de teren de mari proporţii, atunci când aproximativ 200 de locuinţe au fost afectate, multe dintre ele fiind distruse în totalitate.

Pământul din satul Seciurile a început din nou să cutremure. Terenul s-a scufundat pe o suprafaţă de aproximativ patru hectrare, iar pădurea de pe un hectar a fost înghiţită, la propriu, într-o gaură imensă, adâncă de aproximativ 150 de metri. Alunecarea de teren s-a produs, vineri, pe o rază de doi kilometri, dar pământul continuă să se surpe şi acum, motiv pentru care autorităţile şi poliţia au împrejmuit zona, pentru că pericolul este foarte mare. Pădurea se afla chiar lângă o fostă carieră minieră. Lucrările de exploatare au fost oprite, dar în urmă au rămas locuri şi suflete mutilate şi un pământ care încă resimte intervenţia brutală a industriei. 

Oamenii sunt îngroziţi, pentru că alunecarea este la 500 de metri de locuinţele lor şi îşi aduc aminte cu teamă de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu opt ani, când aproximativ 200 de case au fost afectate, iar multe dintre ele chiar distruse, după o surpare de mari proporţii. „Cei de la mină ne-au luat pământul. Nu mai am pământ deloc. Nu am pus nimic. Am negociat cu ei, dar de doi ani nu ne-a dat nimic. Pădurea s-a dus la valea tot din cauza minei, care a fost închisă. Nu au făcut lucrările care trebuie şi de asta s-a produs alunecarea. Se va duce şi satul. Am pădure, dar acum a ajuns în groapă“, a spus o localnică. Durerea localnicilor este mare, mai ales că mina le-a produs mult tău. „Tremură carnea pe mine. Dacă vine alunecarea peste noi, peste mine, ce mă fac? Nu am pensie. Îmi e frică. Trebuia să se oprească lucrările miniere că noi murim. Casa mea este foarte aproape“, şi-a spus oful o altă localnică. 

Pericolul nu a trecut 

Viceprimarul comunei Roşia de Amaradia, Constantin Vătrai, a spus că pericolul nu a trecut: „Cei de la unitatea minieră au închis exploatarea şi au neglijat să formeze sisteme de siguranţă pentru a proteja satul. Au fost retrase excavatoarele, dar au retras netaluzat. Am primit un apel de la un cetăţean, care tocmai ce trecuse cu tractorul prin această zonă şi la numai câteva minute s-a scufundat terenul. Pericolul nu a trecut. Pământul trosneşte în continuare. O să facem de pază în această zonă, pentru a vedea ce se întâmplă în continuare. Exploatarea minieră trebuie să plătească. Şi-a bătut joc de oameni. Trebuie să le dea oamenilor uzufruct pe o perioadă de trei ani de zile şi nu-i bagă nimeni în seamă“. 

Alunecări şi în anul 2012

La faţa locului a venit şi Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj. Acesta a precizat că lucrările miniere au stat la baza alunecării de teren: „Este un fenomen care a început din anul 2012 din cauza exploatărilor miniere din zonă. Şi atunci a fost afectată o suprafaţă de 0,4 hectare pădure de stat şi acum a continuat alunecarea. Nu ne putem apropia, pentru că alunecarea de teren nu s-a stabilizat. Fenomenul s-a produs în urma ploilor şi pentru că pădurea se află în imediata apropiere a fostelor exploatări miniere“.

Drama oamenilor din Seciurile 

Localnicii din satul Seciurile trăiesco adevărată dramă. În primăvara anului 2006, aproximativ 200 de case s-au prăbuşit, în urma unei alunecări de pământ de mari proporţii. Guvernul le-a construit case sinistraţilor în alte două localităţi: În Albeni şi în Târgu Cărbuneşti. Oamenii s-a adaptat cu greu, pentru că autorităţile le-a pus la dispoziţie doar 300 de metri pătraţi şi case cu două sau trei camere. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite