Fostul procuror din dosarul Ţundrea, cea mai gravă eroare din sistemul judiciar, prins la volan cu o alcoolemie uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Ion Diaconescu are 72 de ani şi este şa pensie
Procurorul Ion Diaconescu are 72 de ani şi este şa pensie

Ion Diaconescu (72 de ani), fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, care l-a trimis în judecată în mod eronat pe Marcel Ţubdrea pentru crimă şi viol, a fost prins de un echipaj al poliţiei rutiere în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din Târgu Jiu în stare de ebrietate.

Fostul magistrat s-a ales cu dosar penal. 

„La data de 18 mai, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu - Biroul Rutier au depistat un bărbat de 72 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Siretului, având o concentraţie de 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Conducătorul auto a fost transportat la spital în vederea recoltării de probe biologice de sânge pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului“, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Gorj.

Ţundrea mort, Diaconescu la pensie

Ion Diaconescu a decis trimiterea în judecată a lui Marcel Ţundrea, pentru crimă şi viol. În vara anului 1992, Mioara Gherasie, o fată în vârstă de 13 ani, din localitatea gorjeană Pojogeni, a fost găsită moartă pe malul unui pârâu din localitate. Fata avea capul spart cu o piatră, iar medicii legişti au constatat că fusese violată. Marcel Ţundrea, vecinul victimei, a fost arestat şi, ulterior, trimis în judecată, în urma anchetei care a fost condusă de procurorul Ion Diaconescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Ţundrea a fost găsit vinovat şi de instanţele de judecată l-au găsit vinovat, care l-au condamnat la 24 de ani de închisoare. 

diaconescu procuror

Ţundrea a trimis numeroase memorii din spatele gratiilor în care îşi susţinea nevinovăţia. Acesta solicita să se facă testul ADN, care se putea efectua în mod oficial în România după anul 2002. Procurorul Emil Moţa de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dat curs unei solciitări şi a dispus efectuarea testului ADN pe secreţiile vaginale găsite în corpul victimei, care se păstrau ca probă. Rezultatul a indicat că nu Ţundrea este autorul violului şi, implicit, al crimei. Ţundrea a fost eliberat în anul 2004, după 12 ani petrecuţi în penitenciar, nevinovat. 

Testul ADN s-a potrivit cu cel al unui alt localnic, ultimul care a văzut victima în viaţă. Gheorghe Avram a fost trimis în judecată în anul 2011, după aproape 20 de ani de la comiterea crimei. Acesta a fost condamnat la 25 de ani din închisoare. 

Marcel Ţundrea nu a primit nicio despăgubire, pentru că a decedat la scurt timp după eliberarea din penitenciar. 

Între timp, Ion Diaconescu, procurorul care a stat la baza acestei erori, s-a pensionat şi beneficiază de o pensie specială, de magistrat. 


Vă mai recomandăm să citiţi

Când începe deszăpezirea celui mai înalt drum din ţară. Cabanierii sunt supăraţi că nu se deschide mai repede

Val de demisii din filiala Gorj a PRO România. Preşedintele organizaţiei a plecat

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite