Eclipsa totală de Lună va putea fi observată de pe teritoriul României. Când va avea loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eclipsa totală de Lună va avea loc în dimineaţa zilei de luni, 21 decembrie. Fenomentul va începe la ora 4:36, moment la care discul Lunii începe să intre în conul de penumbră.

„În anul 2019 vor avea loc trei eclipse de Soare şi două eclipse de Lună. Dintre acestea, de pe teritoriul ţării noastre pot fi văzute numai eclipsa totală de Lună din 21 ianuarie şi eclipsa parţială de Lună din 16 iulie“, a precizat Marcel Jinca, preşedintele Astroclubului Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM) Gorj.

În dimineaţa zile luni, de 21 ianuarie, Luna se va afla în constelaţia Gemini şi va avea loc o eclipsă totală de Lună. „Perioada cât Luna se află în penumbră nu poate fi percepută, întunecarea fiind imposibil de perceput. Treptat, Luna se apropie tot mai mult de conul de umbră, pe care îl atinge la ora 5:34 şi începe eclipsa parţială. De la acest moment, devine vizibilă o uşoară întunecare a discului lunar. Cu cât avansează timpul şi Luna intră tot mai adânc în umbra Pământului, pe discul lunar se vede ştirbitura cauzată de curbura umbrei Pământului şi culoarea ei devine galben închis spre cărămiziu în partea de sud-vest a discului lunar. Eclipsa totală începe la ora 6:41, de la acest moment, Luna va fi cufundată în întregime în conul de umbră al Pământului. Momentul de maxim al eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul conului de umbră, are loc la ora 7:12. Luna începe să iasă din umbra Pământului la ora 7:43, moment la care eclipsa totală ia sfârşit. La Târgu Jiu, Luna apune la ora 8:06, spre nord-vest, cât încă Luna este eclipsată parţial. Ea părăseşte conul de umbră al Pământului la ora 8:50, când deja se află de mult timp sub linia orizontului“, ne explică Marcel Jinca.

Un eveniment va avea loc astăzi de la 16,00 la sediul Muzeului Judeţean Gorj în cadrul căruia va fi explicată eclipsa totală de Lună. Manifestarea este organizată de SARM Gorj şi Colegiul „Mihai Viteazu“ din Bumbeşti Jiu. 

Cum se produc eclipsele de Soare şi de Lună

Marcel Jinca ne spune cum se produc eclipsele de Soarele şi de Lună: „O eclipsă de Lună se produce atunci când Luna trece prin umbra Pământului. Acest lucru se întâmplă când Soarele, Pământul şi Luna sunt aliniate, cu Pământul poziţionat între Soare şi Lună, astfel încât Luna este în faza de Lună Plină. În această fază, faţa Lunii vizibilă de pe Pământ este în întregime luminată de Soare, însă ea pare întunecată, deoarece umbra Pământului învăluie Luna.

O eclipsă de Soare are loc când Pământul trece prin umbra Lunii. După cum se vede de pe Pământ, Luna trece prin faţa Soarelui. Încă o dată, acest lucru se poate întâmpla numai atunci când Soarele, Luna şi Pământul sunt în linie dreaptă. De această dată, pentru ca o eclipsă de Soare să aibă loc, Luna trebuie să fie între Pământ şi Soare. Prin urmare, o eclipsă de Soare poate apărea numai la faza de Lună Nouă“.

Eclipsele de lună pot fi totale şi parţiale. „Tipul unei eclipse de Lună depinde de modul în care Luna trece prin umbra lăsată de Pământ în spaţiu. Astfel, sunt cazuri în care Luna trece numai prin conul de penumbră al Pământului, caz în care, cu greu se poate vedea o mică întunecare a discului lunar. Când Luna intră în umbra Pmântului se produce pe discul ei o ştirbitură, care creşte pe măsură ce Luna pătrunde în conul de umbră. Totodată, Lună începe să se întunece şi să prindă o culoare cărămizie şi uneori roşiatică. Şi în acest caz, în funcţie de traiectoria Lunii, ea poate intra doar parţial în umbra terestră şi atunci avem eclipsă parţială de Lună. În situaţia în care discul lunar intră în totalitate în umbra Pământului avem de aface cu o eclipsă totală de Lună“, mai precizează Marcel Jinca.

infografic luna lupului luna sangerie
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite