Cum a intrat Maria Lătăreţu în categoria „burghezilor“: comuniştii au lăsat-o fără casa din Târgu Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Lătăreţu a fost catalogată de comunişti drept burgheză, deşi provenea dintr-o familie foarte săracă
Maria Lătăreţu a fost catalogată de comunişti drept burgheză, deşi provenea dintr-o familie foarte săracă

Maria Lătăreţu a fost inclusă de comunişti în categoria burghezilor, pentru că şi-a construit în Târgu Jiu o casă mare, care i-a fost confiscată sub acest pretext. Renumita artistă şi-a recuperat abia după 13 ani casa, care ajunsese o ruină

Maria Lătăreţu a ajuns în Bucureşti în anul 1937, la cererea muzicologului Constantion Brăiloiu. A cântat la restaurantul „Dorul Ancuţei” din zona Gării de Nord, unde a devenit la scurt timp foarte îndrăgită. În timpul celui de al II-lea Război Mondial, soţul, Tică Lătăreţu, a fost mobilizat, iar casa din Bucureşti a fost total distrusă de bombardamente.

Maria Lătăreţu s-a retras în Gorj, la proprietatea din comuna gorjeană Leleşti. „Cu banii strânşi din cântat, în anul 1941 Maria Lătăreţu a început construirea unei case la Târgu-Jiu, peste Podul Jiului, pe strada Panduri. Au trecut mai mulţi ani până a terminat-o, iar să-i pună uşile şi ferestrele solista a fost nevoită să vândă peste 100 din costumele sale populare. Când casa a fost terminată, fiindcă era prea mare, autorităţile comuniste au confiscat-o, iar stăpâna a fost înscrisă în categoria burgheziei, având interdicţia de a mai cumpăra o altă casă“, menţionează etnologul Alexandru Doru Şerban în volumul „Personalităţi gorjene - adevăr, curiozităţi, anecdote, legende“.

Şi-a redobândit casa după 13 ani 

Maria Lătăreţu şi-a recăpătat casa abia peste 13 ani. L-a cunoscut la o masă festivă pe Gheorghe Gheorghiu Dej şi a avut, astfel, ocazia să-i spună necazul său. Şi-a redobândit casa, care ajunsese, însă, o ruină. „În anul 1954, după ce a cântat la o masă festivă organizată de conducerea Partidului Muncitoresc Român, primul secretar Gheorghe Gheorghiu Dej, care o aprecia foarte mult, s-a apropiat de solistă să o felicite. Printre lacrimi, aceasta i-a destăinuit necazul ei cu casa. Printr-un decret individual, Gheorghe Gheorghiu Dej a dispus să-i fie retrocedată Mariei Lătăreţu casa din Târgu-Jiu. Ea ajunsese o ruină fiindcă acolo a funcţionat o şcoală de alfabetizare. Stabilindu-se în Bucureşti, unde avea o carieră strălucită, Maria Lătăreţu a vândut această casă“, a mai arătat Alexandru Doru Şerban.

Cea mai mare dramă din viaţa artistei

Viaţa Mariei Lătăreţu a însemnat un şir de drame. Doar cântecul îi mai alina sufletul şi îi aducea bucurie în viaţă. Cea mai mare suferinţă a fost, fără îndoială, moartea a cinci dintre cei şase copii pe i-a adus pe lume. Aceştia au murit la vârste fragede şi chiar imediat după naştere. „«Privighetoarea Gorjului» şi-a cântat durerea în doina «Lie ciocârlie», compusă chiar de artistă, «o metamorfozarea sentimentelor umane în glasul păsării care îşi plânge puişorii şi îşi doreşte cât mai curând moartea»“, aşa cum scria Dorin Brozbă în cartea „Maria Lătăreţu, privighetoarea nepereche“. 
 

Patru copii au murit din cauza bolilor, iar o fetiţă a fost sfâşiată de un câine turbat. Doar un singur copil a supravieţuit. Această dramă a marcat viaţa artistei. „Pe cât de multe succese a avut în cariera artistică, de atât de multe necazuri a avut parte în viaţa personală. Cu toate acestea, ori de câte ori s-a aflat pe scenă, în faţa publicului, Maria Lătăreţu nu a lăsat să se vadă durerea cumplită care-i măcina sufletul“, se menţionează în cartea „Maria Lătăreţu, privighetoarea nepereche“, scrisă de Dorin Brozbă şi Ioana Lătăreţu, nora artistei. 
 

Gicuţu, primul copil al Mariei Lătăreţu, a murit din cauza unei răceli puternice. Privighetoarea Gorjului l-a născut apoi pe Ion, care a fost singurul copil care i-a supravieţuit. Măriuţa, cel de-al treilea copil al Mariei Lătăreţu, a fost omorâtă de un câine turbat. Nefericitul eveniment a avut loc la Târgu Jiu, acolo unde locuia artista. În 1935, Maria Lătăreţu a născut două fetiţe gemene, care la niciun an s-au prăpădit şi ele de bronhopneumonie. „În 1937, la o nuntă din Gorj, artista aduce pe lume cel de-al şaselea copil, care moare după câteva zile de la naştere. Maria Lătăreţu şi-a înmormântat toţi copilaşii la cimitirul Vădeni din Târgu Jiu, oraş în care a locuit o bună bucată de vreme cu întreaga familie“, nota Dorin Brozbă.

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite