Complexul Energetic Oltenia, compania de stat unde și angajații din birouri obțin beneficiile muncii în condiții grele
0Sindicatele și administrația din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), producătorul de energie electrică pe bază de cărbune, au încheiat un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă prin care personalul care lucrează la birouri urmează să fie încadrat la condiții speciale de muncă și să beneficieze, astfel, de sporuri și de o pensioare mai rapidă.
Prin Actul Adițional nr. 4 se modifică prevederile Contractului Colectiv de Muncă în sensul că beneficiază de condiții speciale de muncă toate locurile de muncă și posturile din activitățile de producție, mentenanță și asimilate. În actul adițional se arată care sunt activitățile asimilate: „Ansamblul activităților privind managementul, logistica, suportul tehnic, economic, juridic, social și administrativ , asigurarea și gestionarea resurselor umane, financiare și materiale, aprovizionarea, protecția, conservarea și valorificarea activelor, transportul cărbunelui, precum și toate celelalte activități, cu excepția activităților adiacente“.
Este vorba de peste 1.500 de lucrători TESA de la CEO ar uma să beneficieze de condiții speciale de muncă.
Potrivit acestui document, toate categoriile de personal care se ocupă cu munca la birouri lucrează în condiții de muncă grele și vor beneficia de toate drepturile care decurg de aici: sporuri, salarizare mai mare, contribuții mai mari la asigurările sociale și pensionarea rapidă. De condiții speciale de muncă beneficiază în prezent personalul care lucrează în producție, în carierele miniere și în termocentrale.
Actul Adițional a fost respins de ITM pentru „mici probleme”
Documentul a fost depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, dar a fost respins.
„Actul Adițional a fost depus la noi vineri, 9 iunie, și a fost respins. A fost trimis înapoi la CEO pentru că au fost anumite probleme și trebuie completat pentru a fi depus din nou. Nu sunt semnate anumite pagini, nu apar niște semnături. Este un proces-verbal. Sunt mici probleme“, a spus George Romanescu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj.
Nu se știe cu exactitate ce instituție are atribuții în privința verificării și stabilirii condițiilor în care angajații își desfășoară activitatea, deoarece este greu de crezut că juriștii, economiștii și alte categorii care lucrează la birou muncesc în condiții speciale, așa cum sunt încadrați minerii care mai lucrează în minele de subteran din Valea Jiului.
Reprezentanții instituțiilor se încurcă-n atribuțiil
Reprezentanții instituțiilor se încurcă-n atribuții când vine vorba de verificarea și încadrarea angajaților în condiții speciale de muncă. „Nu este treaba ITM. Ei (n.r. - CEO) pot să treacă ce vor. Noi trebuie să urmărim doar dacă respectă dacă se fac în termeni legali și negocierea. Nu este problema noastră ce se scrie în Contractul Colectiv de Muncă. Este dolar problema sindicatului și a patronatului. Din moment ce au fost trecute acolo, probabil au discutat la Ministerul Energiei. Este problema lor dacă au dat aceste condiții. Eu verific dacă negocierea s-a purtat corect, s-au respectat anumite termene și dacă documentul este semnat de toate părțile semnatare. Dacă considerăm că sunt anumite inadvertențe, atunci trimitem la Curtea de Conturi“, a spus George Romanescu, care a precizat că va trimite un exemplar la Curtea de Conturi.
Șeful ITM Gorj a spus că Direcția de Sănătate Publică Gorj poate să verifice, în cazul unei sesizări, condițiile de muncă.
Gheorghe loan Ovidiu, medic de medicina muncii în cadrul DSP Gorj, a spus că ITM verifică încadrarea în condițiile de muncă: „E mai dificil. Trebuie să aibă și avizul ITM. Inspecția Muncii verifică în mod normal. Noi, DSP, facem expertizările locurilor de muncă în condițiile în care avem legea salarizării și normele de aplicare pe fiecare domeniu. Nu ține de noi să verifice condițiile de muncă și încadrarea. Tot de Inspecția Muncii ține“.
Nici Vasiliana Dafinescu, directorul executiv al Casei de Pensii Gorj, nu a lămurit situația: „Nu este de competența Casei de Pensii să vă aducă lămuriri cu privire la ce au făcut cei de la CEO. Cel mai bine ste să-i sunați pe dânșii să vă spună în ce bază au făcut această completare la persoanele care beneficiază de condiții speciale. Casa de pensii stabilește niște drepturi în baza unor documente depuse la dosarul de pensionare. În momentul în care avem suspiciuni în ceea ce privește întocmirea unei adeverințe, noi solicităm angajatorului documente verificabile din care să rezulte cele înscrise în adeverință. În trecut, cei de la ITM verificau condițiile de muncă“.
Beneficiile celor care lucrează în condiții speciale
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a comunicat care vor fi beneficiile angajațiilor care lucrează în condiții speciale: „Beneficierea de o reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare. Pentru condiții grele de muncă există nu doar reducerea vârstei standard, ci mai sunt și alte beneficii: sporuri la pensie - punctajul mediu anual este mai mare decât la condiții normale de muncă-, există un spor în plus la stagiul complet de cotizare de 50% față de condițiile normale de muncă și un stagiu de cotizare diferențiat, de 25 de ani la care se împarte acel număr total de puncte, care este mult mai mic decât la persoanele care lucrează în condiții normale de muncă, care este de 35 de ani“.