CNADNR a fost învinsă în instanţă de un expropriat. Trebuie să sisteze lucrările la drumul de centură a municipiului Târgu Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru construirea drumului de centură au fost făcute 1200 de exproprieri
Pentru construirea drumului de centură au fost făcute 1200 de exproprieri

Unul dintre expropriaţii drumului de centură al municipiului Târgu Jiu a reuşit să câştige în instanţa de judecată împotriva Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Judecătoria Târgu Jiu a admis, ieri, cererea notarului Silvia Badea, de emitere a unei ordonanţe preşedinţială pentru sistarea lucrărilor care se desfăşoară pe terenul care-i aparţine.

Silvia Badea a solicitat emiterea unei ordonanţe preşedinţială pentru sistarea lucrărilor, fiind nemulţumită de cunatumul despăgubirilor care i se propune şi de modul în care s-a procedat la exproprierea terenurilor şi construcţiilor. 

Prima acţiune i-a fost respinsă, dar notarul a mai deschis un nou proces la Judecătoria Târgu Jiu, iar instanţa a decis, ieri, admiterea solicitării, sentinţa putând fi atacată. „Am făcut cerere pentru ordonanţă preşedinţială la Tribunal pe Legea 255 pe exproprieri, dar doamna judecător a motivat că nu e urgenţă şi a fost respinsă. Am contestat şi procesul este la Curtea de Apel Craiova. După aceasta, am făcut acţiune pe fond de revendicare tot pentru eliberarea de ordonanţă preşedinţială. Mi s-a admis cererea de ordonaţă preşedinţială şi trebuie să sisteze lucrările. O să apelez la un executor juedecătoresc şi trebuie, mai întâi, să obţin un certificat de grefă“, ne spune notarul Silvia Badea.

Plângere penală „in rem“

După ce a constatat în vara acestui an că lucrările au început pe terenul ei fără să fie despăgubită în vreun fel, Silvia Badea a depus o plângere penală la poliţie, alături de alţi zece proprietari de terenuri care au fost expropriaţi şi pe care-i reprezintă, pentru tulburare de posesie şi abuz în serviciu. Notarul precizează că i s-a comunicat că a început urmărirea penală „in rem“:

Silvia Badea
„Am făcut plângere penală, dar jusitiţia merge cu merge. Am făcut plângerea la poliţie când am văzut că sapă pe terenul meu ca să pună pilonul de pod am sunat la 112. A venit poliţia şi i-a scos afară de pe teren. Am făcut plângere pemală împreună cu mai mulţi proprietari. S-a înregistrat la poliţie şi apoi la Parchet şi mi s-a comunicat că a început urmărirea penală“.

„Nu a avut loc transferul dreptului de proprietate“

Silvia Badea

În plângerea penală se arată că terenurile nu au intrat în proprietatea statului, dar lucrările au început: „Suntem proprietarii unor imobile situate pe amplasamentul viitoarei „Variante de ocolire“. Începând cu data de 25-05-2015 şi în cursul lunii iunie, ultima dată în data de 18-06-2015, persoane necunoscute care s-au declarat angajaţi ai constructorului au intrat cu utilaje pe terenurile proprietatea noastră şi au început lucrări de decopertare a terenului, ne-au distrus împrejmuirile şi recoltele. Menţionăm că noi suntem încă proprietari ai terenurilor deoarece nu a avut loc transferul dreptului de proprietate, sumele aferente despăgubirilor nefiind până în prezent consemnate la dispoziţia noastră, conform art. 9, alin.4 din Legea 255/2014“.

Silvia Badea

Silvia Badea a atacat chiar şi amplasamamentul drumului de centură, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel Craiova. „Solicităm modificarea amplasamentului. Suntem în faza de expertiză la Curtera de Apel. Termenul este pe 25 septembrie. Drumurile acestea trebuie construite în extravilan, ori această porţiune de drum intră în intravilanul oraşului “, a mai adăugat Silvia Badea. 

Investiţie, în aer 

Notarul Silvia Badea deţine o suprafaţă de teren de 30.000 de metri pătraţi pe care dorea să investească în amenajarea unui complex de agrement. Ea susşine că a plătit 6 euro pentru un metru pătrat, iar despăgubirile care i s-au propus sunt de 1,29 lei / m.p.

Silvia Badea

„Am un teren în suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi pe care îl face harcea-parcea şi nu mai pot face nimic acolo. Îl desparte în două şi nu mai pot să construiesc nimic. Vroiam să fac un complex de agrement, cu piscină, restaurant şi un mini hotel. Investiţia nu se mai poate realiza. Eu am dat 6 euro pe un metru pătrat, cu toate că terenul figurează intravilan, acolo este zonă construibilă, pentru că sunt case există o ieşire la stradă. Mi se oferă 1,29 lei pentru un metru pătrat, în condiţiile în care am dat şase euro în anul 2007. Nici măcar banii aceştia nu îmi sunt daţi, pentru este preţul estimativ, stabilit prin hotărârea de guvern prin care s-au declanşat procedurile de expropriere“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite