Băile Săcelu, singura stațiune balneară din Gorj, s-a deschis. Ce prețuri sunt practicate
0Stațiunea Băile Săcelu din Gorj și-a deschis porțile în weekend-ul 24-25 iunie 2023, însă numărul celor care au venit să se bucure de apele binefăcătoare a fost redus din cauza vremii nefavorabile.

Intrarea la bazinele cu apă cu diferite proprietăți costă 25 de lei, iar tariful pentru un șezlong este de 10 de lei. Săcelu este singura stațiune balneară din județul Gorj, astfel că este atracția principală a gorjenilor în sezonul cald. Apele și nămolul au proprietăți binefăcătoare.
Principalele afecțiuni care pot fi tratate la Săcelu
Principalele afecţiuni care pot fi tratate la Băile Săcelu sunt: boli ale aparatului locomotor (afecţiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative, abarticulare, osteoporoză); afecţiuni neurologice periferice (pareze uşoare, paralizii); afecţiuni ale sistemului nervos central; afecţiuni ginecologice; afecţiuni ale aparatului respirator; afecţiuni digestive, hepato-biliare şi renale.
În afara cel patru bazine, la Săcelu mai există alte două izvoare aflate în afara bazinului de tratament. Unul este izvorul de ochi, numit şi Sadoveanu, se află în albia minoră a râului Blahniţa, apa lui fiind folosită folosită de multe decenii la vindecarea unor boli ale ochilor. Al doilea este izvorul Săcelata (Sfânta Treime) situat pe versantul stâng al râului Blahniţa, care este utilizat pentru tratarea gastritei hipotone, colitei, diabetului zaharat, intoxicaţiei cu metale grele.
Staţiunea Săcelu se află în localitatea cu același nume. Este mărginită de dealul Ciocadia (579 metri) la est şi dealul Săcelu (570 metri) la vest. Cele două dealuri sunt despărţite de valea îngustă şi adâncă a râului Blahniţa.
Băile Săcelu beneficiază de caracteristicile temperat continentale cu influenţa dominantă a maselor de aer mediteranean şi adriatic. În general, iernile sunt blânde, cu o temperatură medie multianuală de 10,2 ºC.
„Un fenomen interesant pe care îl prezintă apa celor patru bazine de la Săcelu este culoarea diferită pe care o capătă. în funcție de anotimp.
Studii de specialitate efectuate in cadrul Institutului de Inframicrobiologie București, începand cu anul 1979, au evidențiat faptul că microorganismele care trăiesc in aceste bazine si dinamica lor pe parcursul anului sunt principalele cauze care provoacă colorarea diferita a apei. Dintre acestea, bacteriile sulfuroase si fotosintetizante colorate de obicei în roșu și verde determină nuanță predominanta a apei.
Culoarea verde-deschisă sau verde-alburiu, din bazinul 3, este pusa pe seama proceselor de oxidare pe care le suferă apa de foraj ce pătrunde în bazin. Apa din bazinul 4 poate suferi variații bruște ale culorii. Ea poate fi zmeurie, roz-lăptoasă, verzui-albicioasă sau verzui-închisă, colorația predominantă fiind dată de bacteriile care se dezvoltă în masă și care prezintă un caracter instabil, acestea înlocuindu-se cu mare viteză“, se aratăpe site-ul Complexului Energetic Oltenia, care deține complexul.