VIDEO La munte a venit iarna. La Vârful Omu stratul de zăpadă măsoară doi centimetri. La Padina temperatura este pe minus
0Toamna astronomică a lovit România cu temperaturi extrem de scăzute pentru această perioadă din an. A nins în multe zone, în special pe munte, iar salvamontiştii îi avertizează pe turişti să nu plece la drum nepregătiţi.
„La ora 8 temperatura înregistrată era de -2 grade. Aseară când bătea vântul era crunt. Zăpada s-a aşternut, dar nu cred că va avea putere. Dacă va da puţin soarele se va topi. Aseara a început să ningă. A fost o lapoviţă, apoi a fost chiuciură. Sus pe creată, de la 2.300 metri în sus e zăpada mai mare. Acum e senins, dar bate vântul moderat. Turişti nu am avut pe trasele turistice”, ne-a declarat şeful Salvamont Dâmboviţa, Doru Deaconescu.
Salvatorii îi avertizează pe turişti să nu plece la drum nepregătiţi, mai ales că vremea pe munte se poate schimba radical într-un timp extrem de scurt.
„În primul rând trebuie să aibă echipament de iarnă, mai ales după ce s-a întâmplat la Bâlea. Noi suntem la datorie pentru orice evenimente, dar şi oamenii trebuie să fie cu băgare de seamă”, mai spune Doru Deaconescu.
Marţi a fost Cod galben de vreme severă imediată în Capitală şi în judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov şi Prahova.
La munte, urmează o zi rece şi destul de mohorâtă. Vor fi rafale de 100 km/h pe crestele Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Din loc în loc va ploua, iar la altitudini mari va ninge. Va continua să fie frig până vineri, deşi cerul se va însenina.
Temperaturile vor fi deosebit de scăzute şi pe litoral, cu toate că soarele va străluci nestingherit. Vântul va mai fi intens până la mijlocul săptămânii, apoi se va linişti. La fel ca şi în restul ţării, vremea se va încălzi de vineri.
Prognoză ţară
Miercuri (26 septembrie)
Vremea va fi rece pentru aceastã datã, cu temperaturi maxime cuprinse între 11 şi 20 de grade şi minime între -2 şi 9 grade, mai scãzute în depresiunile Carpaţilor Orientali pânã spre -5 grade. Se va produce brumã în centrul teritoriului, pe arii restrânse în nord-vest şi în dealurile Olteniei şi ale Munteniei şi cu totul izolat în rest. Cerul va fi variabil şi doar izolat vor fi condiţii pentru ploi slabe în Moldova, Muntenia şi Dobrogea, iar în Carpaţii Orientali şi Meridionali, de precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificãri în regiunile estice şi sud-estice, unde la rafalã se vor atinge viteze de 45...55 km/h.
Joi (27 septembrie)
Deşi valorile termice vor creşte faţã de intervalul precedent, vremea va fi rãcoroasã, chiar rece dimineaţa şi noaptea. Temperaturile maxime se vor situa între 13 şi 21 de grade, iar cele minime între 1 şi 11 grade, mai scãzute în depresiuni spre -3...-4 grade, dar şi mai ridicate pe litoral, pânã la 13...14 grade. Mai ales dimineaţa, local în centrul ţãrii şi izolat în rest se va produce brumã. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri pe crestele Carpaţilor Meridionali şi Orientali. Pe arii restrânse, mai ales noaptea şi cu precãdere pe vãi şi în depresiuni, se va forma ceaţã.
Vineri (28 septembrie)
Vremea va fi predominant frumoasã şi va continua sã se încãlzeascã. Cerul va fi mai mult senin ziua şi variabil noaptea, cu unele înnorãri în regiunile nordice, unde izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificãri pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor situa între 18 şi 26 de grade, iar cele minime în general între 4 şi 14 grade. În zonele joase de relief pe arii restrânse va fi ceaţã.