VALEA MARE: Labirintul vinurilor, înfundat de un turc
0Fosta hrubă, considerată cândva cea mai mare din ţară, a fost cumpărată de un investitor de la Bosfor, care a luat butoaiele şi dus a fost. Complexul de tuneluri măsoară 1.000 de metri, a dispus de iluminat, guri de aerisire până în vârful dealului, reţea de apă şi a adăpostit chiar şi 80 de vagoane de vinuri.
Dincolo de dealul care străjuieşte centrul comunei Valea Mare, îşi duce agonia fosta hrubă de vinuri, un obiectiv economic construit în anii ‘60. O adevărată mândrie pentru judeţul Dâmboviţa. Aici se puteau păstra în condiţii excelente, la temperaturi ce nu depăşeau 10 grade Celsius fie vară, fie iarnă, 80 de vagoane de vinuri.
Spun oamenii că Hruba Valea Mare era cea mai mare din ţară, că de aici plecau către ţările lumii camioanele încărcate cu cele mai bune soiuri de vin românesc. Tunelurile se întind ca un labirint pe sub deal. Construite de o firmă specializată în astfel de lucrări, acestea rezistă foarte bine şi în momentul de faţă, chiar dacă sunt lăsate de zeci de ani pradă nepăsării. Reţeaua de tuneluri măsoară aproximativ 1.000 de metri.
Comuniştii chefuiau săptămânal la hrubă
„Am lucrat aici doi ani. Se intra în subteran în trei schimburi. Au fost aduse utilaje performante. Ce să mai, a ieşit ceva de calitate. Se vede şi acum”, povesteşte Constantin Ene, localnic. În butoaie de sute de litri, comandate special pentru hrubă, erau depozitate vinuri alese: Muscat de Hamburg, Fetească, Ottonel, Tămâioasă etc.
„Eu am lucrat la sortat struguri de masă. Erau păstraţi în tuneluri luni în şir. Am muncit la hrubă până în 1989, când s-a ales praful”, spune Ioana Ene. Ne mai mărturiseşte femeia că, în 1966, pe 23 august, a avut nunta, iar pe meseni i-a ospătat cu vin cumpărat de la Hruba Valea Mare. „A fost nemaipomenit. Şi acum îmi aduc aminte cu ce plăcere beau invitaţii noştri. E mare păcat că nu s-a păstrat unitatea asta”.

Pe vremea comuniştilor, mai marii de la partid veneau deseori la Hruba Valea Mare şi trăgeau chefuri crâncene. Primarul Nicolae Milescu ştie că o dată a fost şi Nicolae Ceauşescu şi a vizitat podgoriile şi complexul de tuneluri.
„Alte vremuri. Acum, hruba este în proprietatea unui turc. A luat-o în 2005 pentru 36.500 de lei noi. Îl căutăm pe turc de doi ani. Nu dăm de el. Are de plătit taxele şi impozitele locale. E vorba de aproximativ 4.000 de lei”, precizează Nicolae Milescu.
Viile au fost înlocuite cu salcâm
În ultimii ani, hruba, lăsată fără pază, a fost jefuită de hoţi. Doar tunelurile sunt intacte. În rest, tot ce a însemnat zid a fost spart cu barosul, în căutarea fierului vechi.
„Am anunţat de multe ori Poliţia, Primăria. Exact când veneau ţiganii cu căruţele, dar nu a preocupat pe nimeni. Au pus acum pădurarii o barieră, ca să nu mai intre acolo orişicine”, spune Constantin Ene.
Primăria Valea Mare ar vrea să ia în proprietate hruba de vinuri şi, eventual, să dezvolte acolo o bază turistică. Ar fi o iniţiativă unică în judeţ şi poate chiar şi în ţară, dar edilii nu ştiu cum să dea de urma turcului, căruia să-i propună această tranzacţie.
Dealurile pe care era plantată, în terase amenajate, viţă-de-vie sunt acum împădurite cu salcâm. S-a ales această soluţie pentru a se evita alunecările de teren. Localnicii sunt nemulţumiţi şi spun că autorităţile s-au grăbit să planteze puieţi de arbori. În acelaşi timp, recunosc că viile nu mai puteau fi salvate în totalitate.
„Dacă ar fi dat la oameni hruba şi viile, poate ar mai fi rămas ceva. Şi statul ăsta a preferat să se aleagă praful. Turcul, când a pus mâna pe hrubă, a scos toate butoaiele din tuneluri şi s-a lăudat că se duce să le repare. Nu a mai adus nimic înapoi. Nici el nu a mai trecut pe aici”, povesteşte tanti Ioana.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!