Unic la Biserica Viforâta: pardoseala din cărămidă veche de sute de ani, scoasă la iveală

0
Publicat:

Biserica mănăstirii Viforâta este una dintre cele mai vechi din Dâmbovița. Este singurul monument unde putem vedea pardoseala din cărămidă pe care au călcat ctitorii din secolul al XVI-lea.

Ruine ale unei vechi biserici cu pardoseala din cărămidă FOTO Iulia Ghercă
Ruine ale unei vechi biserici cu pardoseala din cărămidă FOTO Iulia Ghercă

Mânăstirea Viforâta este situată la distanţă mică de Târgovişte, în comuna Aninoasa, şi reprezintă o bijuterie a artei eclesiastice din Ţara Românească. Alături de alte mănăstiri, precum Mânăstirea Dealu, Mânăstirea Stelea, Mânăstirea Nucet etc., Mănăstirea Viforâta întregește patrimoniul cultural bisericesc al acestor meleaguri pline de istorie, în care au domnit zeci de domnitori valahi.

Atestare de la 1530

Cea mai veche atestare a Mânăstirii Viforâta datează din anul 1530, când a fost ctitorită de către Vlad Vodă al VII-lea, la capătul unei văi născute din desprinderile a cinci culmi răsfirate. De-a lungul timpului mănăstirea a mai fost restaurată de voievozii Mihnea, Matei Basarab, Sfântul Constantin Brâncoveanu și banul Grigorie Brâncoveanul.

Interior Mănăstirea Viforâta. FOTO Vlăduț Nicolae
Interior Mănăstirea Viforâta. FOTO Vlăduț Nicolae

De asemenea, în anul 1960, patriarhul Justinian Marina a inițiat refacerea ansamblului monahal, afectat de cutremurul din 1940.

Pe 30 octombrie, Arhiepiscopia Târgoviștei va resfinți această biserică, ce are două hramuri: unul închinat Nașterii Maicii Domnului, prăznuit pe 8 septembrie, și al doilea, închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, prăznuit la 23 aprilie.

Catapeteasma bisericii este executată de sculptorul Karl Stork, într-o îmbinare de stil gotic și bizantin, în anul 1864, iar pictura este stil venețian, îmbrăcată în argint aurit.

Ruine ale unei vechi biserici, descoperite la restaurare

În perioada anilor 2015-2022, la inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit NIFON, Arhiepiscopul Târgoviștei, s-au întreprins importante lucrări de consolidare și restaurare a întregului ansamblu arhitectonic, a bisericii și a chiliilor, modernizarea trapezei, a bucătăriei și a salonului brâncovenesc (stăreția), sistematizarea și amenajarea curții interioare, modernizarea muzeului mănăstirii.

Pe 30 octombrie, Arhiepiscopia Târgoviștei va resfinți această biserică. FOTO Vlăduț Nicolae
Pe 30 octombrie, Arhiepiscopia Târgoviștei va resfinți această biserică. FOTO Vlăduț Nicolae

Prezenţi la Mânăstirea Viforâta, pentru a constata stadiul lucrărilor la şantierul de restaurare şi consolidare a bisericii cu hramul Sf. M.M. Gheorghe, reprezentanţii Arhiepiscopiei Târgovişte au aflat că au fost descoperite vestigiile altor două sfinte lăcaşe, mai vechi, foarte bine păstrate, unde se vedea pardoseala de cărămidă vechi de sute de ani.

Prima biserică descoperită se estimează a fi, cel mai probabil, de la sfârşitul secolului al XV-lea, şi de la aceasta s-au găsit pavaje foarte bine conservate, iar cea de a doua, de la jumătatea secolului al XVII-lea.

Descoperirile s-au realizat în pronaosul şi naosul bisericii actuale, iar pe lângă cele două locaşe de cult mai vechi au fost evidenţiate şi numeroase morminte monahale.

Icoană făcătoare de minuni, lucrată în argint curat şi aurită

Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care se află la Viforâta, este de o frumuseţe rară. Dintre icoanele Împărăteşti încadrate în Catapeteasma Bisericii Mănăstirii Viforâta, în partea dreaptă, străluceşte darul voievodului Leon Tomşa din anul 1631, o splendidă pictură veneţiană îmbrăcată în argint aurit reprezentând pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe călare pe cal, omorând balaurul.

Icoana făcătoare de minuni a Sf. Mare Mucenic Gheorghe. FOTO Mănăstirea Viforâta
Icoana făcătoare de minuni a Sf. Mare Mucenic Gheorghe. FOTO Mănăstirea Viforâta

Pisania care se află deasupra uşii de la intrarea în Biserică este singurul document care menţionează: „Aicea se află o icoană mare făcătoare de minuni, lucrată în argint curat şi aurită, având hramul sfântului mare mucenic Gheorghie (călăreţ), dăruită monastirei de către Leon Tomşa, cu doamna sa Victoria la anul 1631”.

Mulţi dintre credincioşii care vin să se închine şi să se roage la Icoana Sfântului Gheorghe, având necazuri, greutăti şi probleme de ale vieţii de zi cu zi, pleacă uşuraţi, împăcaţi şi mulţumiţi sufleteşte.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite