Un cazan hunic, extrem de rar, descoperit în Dâmbovița. În ce muzeu de talie mondială se află acum
0Un cazan hunic descoperit în comuna dâmbovițeană Ioneşti, în anul 2012, este piesa de rezistență într-o expoziție creată la muzeul la „Moesgaard Museum” din Aarhus (Danemarca), unul dintre cele mai moderne și mai vizitate muzee ale Europei.
Noua expoziție de la Moesgaard Museum, deschisă pe 12 noiembrie, include printre exponate și cazanul hunic descoperit la Ionești - Dâmbovița, în anul 1983, datând din secolul V d.Hr.
Arheologii de la Curtea Domnească din Târgoviște spun că acest cazan hunic se află în categoria tezaur, pentru că se mai păstrează doar 28 de astfel de piese în toată Europa.
Expoziția „Out of chaos” a fost deschisă de chiar Majestatea Sa, Margareta a II-a a Danemarcei. Pe lângă Majestatea Sa, au fost prezenți și primarul orașului Aarhus Jacob Bundsgaard și o serie de invitați.
Expoziția specială la Moesgaard pune în lumina reflectoarelor o perioadă întunecată din istoria Europei cu războaie, lupte pentru putere și fluxuri de refugiați, dar și goana după aur. Marele Imperiu Roman de Apus s-a prăbușit și au apărut noi aristocrații și regate războinice, fiind puse pietrele de temelie pentru Europa pe care o cunoaștem astăzi.
Noua expoziție specială acoperă perioada de la cca. 300-600 d.Hr., adică perioada dintre căderea Imperiului Roman de Apus și epoca vikingă.
Vasul Hunic de la Ionești
Vasul a fost găsit în balastiera Ioneşti din judeţul Dâmboviţa printr-o întâmplare, după ce a rămas înfipt în cuva unui utilaj care excava nisipul din albia râului. Cazanul se afla la 6 metri adâncime în zona de divagaţie a Argeşului, sat Ioneşti, comuna Petreşti, jud. Dâmboviţa, fiind scos la suprafaţă de un escavator (dragă) care executa lucrări în albia râului.
Potrivit biblioteca-digitala.ro, piesa este obţinută prin turnarea bronzului în tipare, piesa are o înălţime de 74 cm, diametrul maxim este de 43 cm, diametrul minim este de 27 cm, are o formă cilindrică, prelungă, cu baza rotunjită, sprijinită pe un picior în formă de clopot, gol pe dinăuntru.
Baza gâtului este marcată de trei nervuri paralele de la care pornesc perpendicular în jos alte patru grupuri de câte trei nervuri asemănătoare care împart corpul cazanului în patru registre verticale egale. În partea superioară este prevăzut cu două mânere rectangulare dispuse diametral opus. Fiecare mâner este încadrat de două protuberanţe semicirculare (în formă de ciupercuţă) şi ornamentat în partea superioară cu alte trei astfel de protuberanţe, cea din mijloc are diametrul mai mare, iar cele laterale, orientate uşor oblic, cu un diametru mai mic.
Cazanul hunic se înscrie printre valoroasele piese care alcătuiesc colecţia de tezaur a Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, putând fi admirat la Muzeul de Istorie din municipiu.
Pentru această expoziție, Muzeul Moesgaard, unul dintre cele mai moderne și mai vizitate din Europa, a împrumutat artefacte de la muzee din Suedia, România, Ungaria și Danemarca.