FOTO Descoperire istorică într-o pădure din Dâmboviţa. Peste 600 de dinari din argint, aparţinând primei domnii a lui Mircea cel Bătrân, scoşi la lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tezaurul nu a fost găsit în incinta unui sit arheologic
Tezaurul nu a fost găsit în incinta unui sit arheologic

Peste 600 de monede din argint, provenind din prima domnie a lui Mircea cel Bătrân, au fost descoperite de un membru al   Asociaţiei “Pro Detecţie”, într-o pădure din Dâmboviţa. Tezaurul a fost descoperit la 16 mai 2015, cu ajutorul unui detector de metale.

Tezaurul cuprinde 578 dinari din argint provenind din perioada primei domnii a lui Mircea cel Bătrân şi 48 de fragmente ale aceleiaşi monede. 

   

dinari dambovita
“Această ultimă descoperire consolidează raportul de colaborare a unui grup de arheologi amatori, reuniţi în cadrul Asociaţiei Pro Detecţie, cu Muzeul Naţional de Istorie a României, cât şi cu alte muzee din ţar[, reprezentând şi un exemplu de conduită în folosirea detectorului de metale, în conformitate cu legile în vigoare. Vrem să specificăm că tezaurul, descoperit într-o pădure din judeţul Dâmboviţa a fost predat către Muzeul Naţional de Istorie a României, conform termenului de 72 de ore de la descoperire. Detectorul de metale folosit este deţinut pe bază de autorizaţie, iar descoperirea nu s-a produs în incintă unui sit arheologic”, se  arată într-un comunicat de presă. 

Tezaurul nu a fost găsit în incinta unui sit arheologic.

Asociaţiea “Pro Detecţie” reuneşte arheologi amatori care colaborează cu Muzeul de Istorie şi cu muzee din ţară, lunar, membrii asociaţiei fac descoperiri provenind fie din perioada antică, fie din cea medievală.

dinari dambovita

Domnia lui Mircea cel Bătrân (n. 1355 - d. 31 ianuarie 1418)

Mircea urcă pe tron după moartea fratelui său Dan, petrecută la 23 septembrie 1386. El găseşte Ţara Românească în plin proces de dezvoltare datorită politicilor înţelepte promovate de înaintaşii săi şi va continua consolidarea economiei, armatei, administraţiei şi Bisericii. 

Pe monedele emise în această perioadă acvila cruciată este plasată pe post de cimier, deasupra unui coif care timbrează stema dinastică a lui Mircea.

image

Stema dinastică a lui Mircea, regăsită pe monedele sale, prezintă un scut francez despicat cu primul câmp fasciat în 8 piese iar al doilea plin. Uneori, jumătatea fasciată apare în partea stângă a stemei. Pe ducaţi, această stemă este timbrată de un coif care are pe post de cimier acvila cruciată. Câmpul plin al scutului este marcat deseori cu diverse sigle servind ca indicaţii de emisiune şi de ateliere monetare.

Sursa: ro.wikipedia.org

dinari dambovita
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite