"Ultimul tren" spre vârfuri englezeşti?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiunea, care a avut loc înainte de Revelion, a eşuat din cauza vremii
Acţiunea, care a avut loc înainte de Revelion, a eşuat din cauza vremii

Montaniarzii de la Chindia Jurasic Park încearcă din nou să cucerească cel mai înalt vârf din Regatul Unit al Marii Britanii înainte de Brexit.

La 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, montaniarzii dâmboviţeni grupaţi în jurul A.T. Chindia au iniţiat TOP 27-Topul cuceririi celei mai înalte cote/a celui mai înalt vârf din fiecare ţară a UE. La 1 iulie 2013, odată cu intrarea în UE şi a Croaţiei, TOP 27 a devenit, pentru nucleul de montaniarzi, TOP 28.

În vara lui 2016, când 51,9% din populaţia Marii Britanii prezentă la vot a decis ieşirea Regatului Unit din UE (aşanumitul Brexit) "semnalul de alarmă" a fost tras şi a fost programată o ascensiune pe cel mai înalt vârf din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, vârful Ben Nevis (1344 m) aflat în munţii Grampian din Scoţia. 

Acţiunea, care a avut loc înainte de Revelion, a eşuat din cauza vremii.

Celelalte vârfuri din Regat sunt următoarele:

•Anglia – Scafell Pike – 978 m

•Ţara Galilor – Snowdown – 1085 m

•Irlanda de Nord – Slieve Donard – 852 m.

O echipă de trei montaniarzi dâmboviţeni (Ileana Bocanciu, Nicu Posta, Ionel Glodeanu) însoţită de George Stan (vechi şi valoros ghid al B.T.T. Bucureşti) va pleca joi spre Glasgow unde se va întâlni cu „diasporeanul” Alex Coroliu, cel care va traversa Marea Irlandei cu ferry-boat-ul pentru a veni cu propria maşină în ajutorul logistic al echipei. 

În aceeaşi zi se va merge la Fort William, localitate aflată la poalele muntelui unde a fost rezervată cazarea chiar lângă poteca de intrare în traseul principal de ascensiune. 

Prognoza meteo se pare că va fi mult mai bună în această perioadă, iar diferenţa de nivel de aprox. 1250 m, dintre zona de start şi vârf, va fi acoperită în 5-6 ore. Noua echipă este optimistă şi speră că va reuşi să ducă simbolurile României şi ale Uniunii Europene (în curând va fi Ziua Europei!) pe acest munte reprezentaiv al meleagurilor scoţiene!

În funcţie de reuşita acţiunii montane, mai sunt programate, în primele trei zile, şi alte vizite în zona Fort William:

de ce nu? - Distileria Ben Nevis

Loch Ness, lacul „monstrului” Nessie

deplasare cu auto sau cu trenul „The Jacobite” spre portul Mallaig, un port tradiţional al mărilor nordice

transfer cu vaporaşul spre o insulă pe care se află Peştera lui Fingal, un frumos sit natural cu roci vulcanice.

Ultimele două zile vor fi dedicate deplasării spre capitala Edinburgh (cu vizitarea, pe traseu, a Castelului Stirling) şi spre vechiul şi frumosul oraş Glasgow.

"A fi sau a nu fi, aceasta este întrebarea! Vom mai putea face şi celelalte vârfuri din Regatul Unit cu „buletinul” sau ne vom mulţumi cu admirarea lor pe online? Până atunci, plecăm la drum cu optimism şi vom reveni cu imagini şi informaţii care să vă încânte ochiul şi inima", se întreabă Nicolae Posta, preşedinte ACJP.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite