Traseu de o zi prin Bucegii sălbatici, către refugiul Șaua Țigănești. Ideal pentru o drumeție după masa copioasă de Paști VIDEO

0
Publicat:

Mesele îmbelșugate de Paște ne pot afecta dispoziția, mai ales după o perioadă de post. Pentru cei care se încumetă să urce pe munte, un traseu de o zi reprezintă evadarea ideală.

Refugiul Șaua Țigănești. FOTO hoinarind-prin-romania.fotoiustin.ro
Refugiul Șaua Țigănești. FOTO hoinarind-prin-romania.fotoiustin.ro

Refugiul Șaua Țigănești din Munții Bucegi se află la 2.195 metri altitudine, iar drumul până la el este foarte frumos și de dificultate medie.

Trebuie să vă luați, însă, măsuri de precauție, pentru că vremea se poate schimba radical într-un timp relativ scurt.

Traseul propus: orașul Râșnov (700m) - Uzina Electrică - Cabană Mălăiești (1720m) - Hornul Mare Mălăiești - Șaua Hornurilor (2384m) - Vârful Scara (2422m) - Turnurile Țigănești - Refugiul Șaua Țigănești (2195m) - Lacul Țigănești (2050m) - Padina Crucii - Cabana Mălăiești.

Porțiunile de traseu la turiștii trebuie să fie atenți sunt Hornul Mare Mălăiești și Vârful Scara - Turnurile Țigănești.

Refugiul poate adăposti 30 locuri la prici (pat de scânduri), pentru o staționare temporară. Nu există apă în apropiere, iar turiștii sunt rugați să lase adăpostul așa cum l-au găsit, să păstreze curățenia și să închidă ușa.

Refugiul Șaua Țigănești. FOTO hoinarind-prin-romania.fotoiustin.ro
Refugiul Șaua Țigănești. FOTO hoinarind-prin-romania.fotoiustin.ro

Localizare: în șaua Țigănești, pe culmea Țigănești, la intersecția traseelor bandă roșie (Vârful Omu - Bran) cu bandă galbenă (Mălăiești - Șaua Țigănești).

Variante acces:

- dinspre cabană Mălăiești pe bandă galbenă - aproximativ 2 ore

- din Bran pe bandă roșie - aproxiamtiv 5 ore

- de la Vârful Omu - aprox 2 ore

Multe cabane, distruse

Cabanierii şi montaniarzii spun cu tristeţe că s-a ales praful de multe cabane-emblemă pentru Bucegii din Dâmboviţa. Multe cabane amplasate în zone de vis şi în care generaţii întregi de iubitori au muntelui s-au distrat sunt acum fie distruse, fie lăsate de izbelişte şi părăsite.

Dintre toate, Cabana Scropoasa a rămas în amintirea munţomanilor ca o unitate de cazare emblemă pentru Munţii Bucegi şi care a ajuns o ruină, fiind devastată de hoţi. 

„Era a doua după Padina după numărul de turişti care o vizitau. De unde veneau oamenii erau întâmpinaţi de gazde cu ceai sau cafea. Parcă era alta distracţia în urmă cu 20, 30 de ani. Era mai multă civilizaţie şi mai mult bun simţ”, spune prof. Doru Deaconescu, şeful Salvamont Dâmboviţa.

Lista cabanelor părăsite este continuată de Cabana Caraiman, care a fost vândută şi scoasă din circuitul turistic, Cabana Omu care este închisă iarna din cauza condiţiilor meteo neprielnice. Închise sunt Cuibul Dorului, Mioriţa, Cabana Leaota (devastată de ani) şi Poiana Izvoarelor. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite