Secrete care ne fac mai simpatici în faţa celorlalţi - sfatul specialiştilor
0Cercetările au arătat că oamenii fericiţi tind să fie mai productivi, mai creativi, mai conectaţi şi mai simpatici. De asemenea, specialiştii din domeniul psihologic spun că încrederea în sine ne aduce mai multe zâmbete împrejur. Totul depinde de modul în care interacţionăm cu ceilalţi: din „meniu“ nu trebuie să lipsească glumele, faptele bune şi sinceritatea.
“Trebuie să ne dezvoltăm intelingenţa emoţională prin care putem reuşi să ne dezvoltăm celeltalte abilităţi, pe care trebuie să ni le punem în valoare. Trebuie să fim foarte conştienţi de noi, care sunt calităţile noastre, coeficientul nostru de inteligenţă. Mai mult decât atât, trebuie să fim agreabili, dar, în acelaşi timp, chestia aceea cu <<trebuie să mă placă toată lumea>> e cea mai mare prostie”, ne-a spus Oana Grosu, psiholog în cadrul Hymarco Clinique din Târgovişte.
Stima de sine, extrem de importantă
“Stima de sine trebuie să fie una bună. E important să îmi cunosc calităţile şi defectele. Atunci când sunt în echilibru cu mine voi avea o colaborare pozitivă cu toţi cei din jur, pentru că sunt sincer şi am abilităţi de comunicare şi atunci ştiu să îmi comunic persuasiv toate deciziile şi nemulţumirile şi eventualele argumente care, chiar dacă nu sunt foarte pozitive vor fi percepute pozitiv dacă ştiu să le comunic într-o anumită manieră”, mai spune Oana Grosu (foto jos).
Sinceritate şi glumiţe

Specialiştii ne recomandă să încercăm să zâmbim cât mai des şi chiar să spunem glume, care pot detensiona o situaţie anume. “Nu trebuie să uit să zâmbesc şi să râd, să spun mici glumiţe, să fiu autoironic, pentru că e o dovadă de inteligenţă. Glumele respective nu trebuie să fie deplasate, dar să detensioneze situaţia. Ca să mă pot adapta în orice situaţie, trebuie să fiu foarte sigur de mine, pentru că ştiu cât să muncesc pe comunicare şi cât pe socializare, pe mediul de muncă sau pe grupul în care lucrez. Trebuie să îmi dezvolt toate aceste laturi care funcţionează pe empatie şi pe adaptabilitate în orice mediu şi cu orice persoană. Mai mult, nu trebuie să renunţ la mine doar ca să mă placă colegul”, explică psihologul târgoviştean.
Şi introvertiţii pot fi plăcuţi
Ceva mai dificilă este problema relaţionării atunci când vorbim de persoane introvertite. Dacă sunt conştiente de valoare lor, dar nu pot comunica din punct de vedere verbal atât de mult pe cât ceilalţi, există anumite metode prin care se pot face plăcuţi.
“Persoanele introvertite poate nu reuşesc din punct de vedere emoţional să îşi exprime toate lucrurile acestea pozitiv, dar s-ar putea să vină la tine cu o floare la momentul potrivit, să îţi zâmbească la momentul potrivit sau să te aştepte, ca şi coleg, cu o cafea sau o felicitate etc. Ei comunică foarte mult nonverbal şi pot fi nişte persoane empatice, chiar dacă nu comunică prea mult”, mai spune Oana Grosu. De asemenea, oamenii devin plăcuţi atunci când ştiu să-i asculte pe cei din jurul lor, când au o atitudine pozitivă şi când acceptă greşelile pe care le fac ei sau colegii/prietenii loc, ca pe ceva firesc.