Radiografia unui primar independent privind ultimele tragedii din România. „Cum să aprinzi țigara unde se transferă GPL?”
0Primarul comunei dâmbovițene Voinești, Gabriel Sandu, a scris, pe pagina sa de Facebook, că toate tragediile produse în ultima vreme au la bază sistemul de educație falimentar și nerespectarea legislației în România.

El a adus în discuție cazul de la Crevedia, consumul de droguri, situația gravidelor din spitale sau pensiile speciale.
„Concluzia o găsiți într-un proverb românesc: “Cine poate, oase roade; Cine nu, nici carne moale. Trist, dar adevărat”, a scris edilul.
„Cum să stai cu țigara aprinsă într-un loc unde se transferă GPL?”
„Trăim în țara tuturor posibilităților, trăim în țara în care oricine face ceea ce dorește, trăim în țara în care LEGEA nu este LEGE, trăim în țara în care după catastrofe nu eradicam niciodată cauza.
1. Cum este posibil ca, în atâtea zile scurse de la producerea accidentului din Vama Veche, să nu fie identificat cel care comercializa drogurile? Păi, consumul în scop personal nu se pedepsește, însă traficul se pedepsește!
2. De ce să mai avem salvamari dacă întruna umplem cimitirele cu înecați? Nu ar fi de ajuns ca la arborarea steagului roșu să apară scris: „INTRAȚI ÎN MARE PE RĂSPUNDEREA DUMNEAVOASTRĂ!”? De ce să punem în pericol și viața altora?

3. Cum adică o gravidă în stare alterată să nu fie consultată timp de șapte ore? Cum adică „nu vreau să faci gardă”? Cum adică să aștepți cu o urgență 6-7 ore într-o unitate de primire urgențe?
4. Cum adică să stai cu țigara aprinsă într-un loc unde se transferă GPL dintr-o cisternă în alta la 37-38° Celsius? Cum se poate ca într-o parcare la marginea unui drum național să se execute manevre cu substanțe foarte ușor explozibile și extrem de periculoase? De ce să trimiți salvatori în fața unei explozii pe care o așteptai?
5. De ce să contractăm și să cumpărăm peste 100 de milioane de doze de vaccin când populația care putea fi vaccinată nu depășește 15 milioane?
6. Cum poate spune că orice lege referitoare la pensiile speciale este neconstituțională? Cum adică cei care au făcut legea nu au și dreptul de a abroga?”, a scris primarul comunei Voinești Sandu Gabriel, pe pagina sa de Facebook.
Sandu este primar independent, după ce a fost în rândul PSD, iar la alegerile din 2020 a fost reales cu 89.65%.
Încă un deces la Floreasca
Un rănit în urma exploziei de sâmbătă seara de la Crevedia a murit, joi, la Spitalul Floreasca din Capitală. Este vorba despre un civil care avea arsuri peste 90% din suprafața corpului, anunță Ministerul Sănătății. În urma acestui deces, numărul morților din cauza dezastrului de la stația GPL din Dâmbovița ajunge la trei.
Bilanțul ajunge la trei morți și peste 50 de răniți.
Au fost externați 17 pacienți răniți în exploziile stației GPL din Crevedia, arată un un raport al Ministerului Sănătății dat publicității marți, 29 august. Decesul survenit joi este al unui bărbat care se afla intubat și ventilat mecanic, în stare critică, alături de alte două victime în stare gravă internate în spitalele din București. Alți șase pacienți sunt intubați și ventilați mecanic în unități sanitare din străinătate.
Ciolacu cere instituţiilor „să aplice legea cu stricteţe”
Premierul Marcel Ciolacu a cerut instituțiilor abilitate să aplice legea cu strictețe oriunde se găsesc nereguli și să ia măsuri ferme în cazul controalelor desfășurate la nivel național după exploziile de la Crevedia. Potrivit premierului, trebuie schimbată legislația, astfel încât să existe și răspundere penală pentru care nu au autorizații, mai ales în cazul activităților cu risc major.
Ajutoare pentru familiile victimelor din Crevedia
„Aşa cum am promis, alocăm astăzi ajutoare pentru familiile victimelor tragediei de la Crevedia şi pentru toţi cei cu gospodării afectate de incendiu”, a anunțam premierul.
„Acordăm 2.000 de euro pe lună câte unui însoţitor al răniţilor trataţi în străinătate şi 2.000 lei pe lună pentru un însoţitor al victimelor internate în ţară. Ajutăm şi persoanele singure şi familiile care au casele lovite de incendiu. Vorbim de sume ce pornesc de la 2.500 lei şi ajung la 10.000 lei de familie, în funcţie de cât de afectată este locuinţa", a mai precizat Ciolacu.
Totodată, șeful Guvernului a explicat că autoritățile române sunt permanent în legătură cu toate spitalele din Europa unde au fost transferaţi cei cu arsuri mari.