Primele măsuri în cazul dislocării masive de stânci la poalele Munţilor Bucegi: „Am luat măsura izolării complete a zonei“
0
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa s-a întrunit, duminică, în urma dislocării de stânci de pe un versant aflat la poalele Munţilor Bucegi, situat pe DJ 714 A, în judeţul Dâmboviţa. Drumul, care duce la cariera de la Lespezi, este blocat complet de stânci. Potrivit autorităţilor, au fost afectate 800 de gospodării care au rămas fără apă, după ce conducta care alimenta trei comune a fost distrusă.
De asemenea, în urma evenimentului, stâncile au distrus şi banda transportoare a fabricii de ciment Carpatcement Fieni, dar şi o conductă de gaze care alimenta cariera şi taberele şcolare din zonă, închise la acest moment.
"Căderea de stânci este foarte mare. Nimeni nu putea prevede asta şi nu puteam apăra tot muntele. E vorba de sute de tone de stânci. Drumul a fost afectat pe o distanţă de 20 de metri. Am luat măsura izolării complete a zonei. Nimeni nu mai trece pe acolo. Paza se asigură de către firma de pază de la fabrica de ciment", a spus prefectul judeţului Dâmboviţa, Ioan Marinescu.

Pe de altă parte, fabrica de ciment este direct afectată. Banda de transport este cea care asigură materia primă pentru producerea cimentului.
"Suntem direct afectaţi pentru că această bandă asigură alimentarea cu calcar a fabricii. Fără ea nu putem funcţiona. Din fericire, la acest moment avem rezerve de calcar. Acolo trebuie să ne apucăm treabă. E o lucrare complexă, pe care avem cu cine să o efectuăm", a spus Cristian Voiniţki, directorul Carpacement Fieni.
Măsurile adoptate de CJSU:
- închiderea circulaţiei
- verificarea conductei de apă de către Compania de Apă, în vederea asigurării potabilităţii apei pentru cele trei comune afectate
- deplasarea unei echipe de artificieni pentru verificarea alunecării de teren din zonă
- asigurarea unei căi de acces către Lespezi pentru muncitori pe ruta Sanatoriu Moroieni - Tabăra Cerbul.
Potrivit autorităţilor, există pericolul ca alte stânci să se prăbuşeacă. La faţa locului au ajuns prefectul judeţului Dâmboviţa, şeful ISU Dâmbovişa, col. Mirel Pietreanu, reprezentanţi de la Distrigaz, Carpatcement şi Compania de Apă.

La acest moment, banda transportoare a fabricii de ciment este închisă. La fel şi taberele din zonă. Căderea de piatră i-a blocat, însă, pe muncitorii care lucrează la carierea Lespezi. Autorităţile anunţă că aceştia vor fi coborâţi pe o altă rută.
"Din cauza precipitaţiilor abundetene a pornit falie de 70 de metri cu sâtnci mari de 15 tone, pe o distanţă de 20 de metri. S-a rupt drumul, banda, conductele de apă şi gaze. Se poate trece cu piciorul, nu e problemă. Nu avem cum să intervenim acum decât prin asigurarea zonei. Întrunim Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. După ce se stabiliează zona să actioneze cei de la fabrica de ciment care vor detona controlat zona", a spus şeful ISU Dâmboviţa, col. Mirel Pietreanu.


CITEŞTE ŞI:
800 de familii lăsate fără apă, în urma unei căderi masive de stânci, în zona Lespezi