Cătălin Voicu a fost eliberat. Decizia este definitivă. Tribunalul Dâmboviţa i-a luat în calcul cărţile scrise în închisoare

0
0
Cătălin Voicu i-a spus judecătorului că a muncit foarte mult în închisoare şi că a făcut tot ce a depins de el pentru a i se reduce pedeapsa. Mai mult, a fost recompensat de 11 ori cu permisie de 24 de ore pentru bună purtare
Cătălin Voicu i-a spus judecătorului că a muncit foarte mult în închisoare şi că a făcut tot ce a depins de el pentru a i se reduce pedeapsa. Mai mult, a fost recompensat de 11 ori cu permisie de 24 de ore pentru bună purtare

Cătălin Voicu, fost senator PSD, a fost eliberat de Tribunalul Dâmboviţa, care a respins contestaţia DNA la decizia de eliberare a Judecătoriei Găeşti. Decizia este definitivă. Voicu a cerut eliberarea condiţionată ca urmare a scrierii unor ”lucrări ştiinţifice” în spatele gratiilor, îndeplinind astfel, fracţia necesară pentru a cere eliberarea condiţionată.

Solutia pe scurt: 

"Respinge ca nefondată contestaţia formulată de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti împotriva sentinţei penale nr.2192/27.11.2015, pronunţată de către Judecătoria Găeşti în dosarul nr.4715/232/2015, condamnat fiind Voicu Cătălin, aflat in Penitenciarul Găeşti. În conformitate cu disp. art.275 alin.3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 12.02.2016", arată Tribunalul Dâmboviţa.

Eliberare în ciuda prevederilor legale

Avocatul lui Voicu a spus, vineri, la ieşirea din Tribunal, că prevederile legale privind reducerea la pedeapsă pe baza lucrărilor ştiinţifice scrise în penitenciar nu poate fi retroactivă. ''Am spus şi în sală, am discutat şi cu colegii, este arhicunoscut dictonul că legea dispune numai pentru viitor, de altfel asta spune şi Constituţia României. Retroactivează legea numai în materie penală, dacă este mai favorabilă persoanei respective'', a mai spus avocatul Emil Vuca.

Cătălin Voicu i-a spus judecătorului că a muncit foarte mult în închisoare şi că a făcut tot ce a depins de el pentru a i se reduce pedeapsa. Mai mult, a fost recompensat de 11 ori cu permisie de 24 de ore pentru bună purtare. 

Voicu a invocat şi motive familiale pentru a fi eliberat condiţionat, spunând că trebuie să îşi susţină familia. ''Tatăl meu a murit din cauza acestui proces, mama mea este bolnavă. Trăiesc o adevărată dramă'', a precizat fostul senator PSD.

7 ani de închisoare

Voicu este acuzat că a primit bani de la oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanţa supremă Florin Costiniu, la magistraţi şi poliţişti, pentru a obţine decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicaţi. În noiembrie 2015, Comisia Penitenciarului Găeşti a recomandat liberarea condiţionată a fostului senator, cărţile aducându-i o micşorare a pedepsei cu 180 de zile, iar alte 116 zile le-a câştigat că urmare a muncii prestate în penitenciar. 

Fostul procuror militar Dan Voinea, cunoscut după ce a instrumentat dosarele Revoluţiei din 1989, apare în datele furnizate de Ministerul Justiţiei drept coordonatorul ştiinţific a cinci din cele şase lucrări publicate de Cătălin Voicu, iar pentru ce-a de-a şasea carte, „Nasul“, aşa cum i se spunea lui Voicu, a primit recomandare de la profesor universitar Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului. 

Cărţile scrise de Voicu sunt: „Ordinea publică în statul de drept“, „Respectarea drepturilor omului în procesul penal“, „Securitatea naţională, concept constitututional şi legal“, „Examinarea doctrinei şi jurisprudenţei privind apărarea securităţii naţionale“, Prevenirea actelor de terorism şi protecţia libertăţilor publice“ şi „Stările de criză în democraţie“. 

Mai multe - Târgovişte

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite