Prima vânzare de teren agricol după noile reguli, făcută în Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice ofertă de vânzare de terenuri agricole extravilane trebuie anunţată la primărie, apoi postată pe internet
Orice ofertă de vânzare de terenuri agricole extravilane trebuie anunţată la primărie, apoi postată pe internet

Prima ofertă de vânzare de terenuri agricole după noile reguli de publicitate a apărut pe site-ul Ministerului Agriculturii, promotorul Legii nr. 17 din 7 martie 2014 prin care se reglementează această activitate. Oferta este avansată de un vânzător din Bucureşti pentru un teren destul de mare din Dâmboviţa. Preţul cerut se încadrează în media de tranzacţionare a terenurilor agricole, de aproximativ 3.300 euro pe hectar.

Site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă prima intenţie de vânzare de teren agricol extravilan, după noile reguli impuse de Legea nr. 17/2014. Potrivit anunţului, un vânzător din Bucureşti, pentru care sunt trecute toate datele de identificare, inclusiv numărul de telefon mobil, vinde 33,0518 ha în localitatea Costeştii din Vale, judeţul Dâmboviţa. Preţul cerut este de 495.000 lei. Anunţul intenţiei de vânzare a fost făcut pe 11 iunie 2014, iar postarea pe site-ul MADR pe 20 iunie 2014.

Oferta nu figurează şi pe site-ul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), instituţia responsabilă cu aplicarea Legii nr. 17/2014.

Lege specială

Noile reguli de vânzare a terenurilor agricole extravilane au fost introduse prin Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

La vremea când a fost promovat actul normativ, autorităţile au invocat faptul că, de la 1 ianuarie 2014, se liberalizează tranzacţiile cu pământ pentru persoanele fizice, cetăţeni UE, potrivit Tratatului de aderare. În opinia oficialilor români, acest lucru ar fi putut produce un dezechilibru profund pe piaţa de profil între cetăţenii UE, cu posibilităţi financiare mult mai mari faţă de români, şi fermierii autohtoni, decapitalizaţi şi cu acces extrem de limitat la credite, comparativ cu omologii lor occidentali. La acestea se adaugă şi declaraţiile ale unor oficiali maghiari care au anunţat intenţia Ungariei de a înfiinţa un fond special prin care să fie subvenţionate achiziţiile de teren, “pe persoană fizică”, inclusiv în Transilvania.

De aceea, a fost promovată Legea nr. 17/2014 prin care se impun reguli de achiziţie a terenurilor agricole din ţară, reguli aplicabile tuturor cumpărătorilor, inclusiv români.

Cele mai importante prevederi se referă la obţinerea unor avize şi la publicitatea ofertei de vânzare, pentru că se introduc măsuri de preempţiune pentru anumite categorii de potenţiali cumpărători. În acest fel se speră să se obţină o coagulare a suprafeţelor, în condiţiile în care proprietăţile sunt extrem de fărâmiţate, după aplicarea legilor funciare post-decembriste.

De aceea, orice ofertă de vânzare de terenuri agricole extravilane trebuie anunţată la primărie, apoi postată pe internet, pentru ca persoanele care au drept de preempţiune, în frunte cu arendaşul terenului în cauză, să poată face ofertă de cumpărare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite