Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, declarat colaborator al Securităţii. Decizie irevocabilă a ÎCCJ
0
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, Iulian Preda, a pierdut recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care constata că a fost colaborator al securităţii. Numele său apare în ultimul raport al CNSAS dat publicităţii.
Potrivit instituţiei, Preda “informa despre activitatea ostilă a unor elemente care intenţionează să aducă în orice mod atingerea securităţii statului sau să creeze pagube importante economiei naţionale”.
"Complet de judecată: C3-AP Numărul documentului de soluţionare: 873/2015 Data documentului de soluţionare: 26.02.2015 Tipul documentului de soluţionare: Hotarâre Soluţie: Respingere recurs - Nefondat Detalii soluţie: Decizia nr.873/26.02.2015. Respinge recursul declarat de Preda Iulian împotriva Sentinţei nr.3058 din 14 octombrie 2013 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Irevocabilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 26 februarie 2015", se arată în decizia dată de ÎCCJ, joi, 26 februarie 2015.
Numele actualului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, la acea vreme procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte, apare în raportul pe anul 2012.
Potrivit raportului de activitate al CNSAS, la pagina 69 în lista acţiunilor în constatare iniţiate de către consiliu, apare numele lui Preda Iulian, calitatea invocată în acţiunea în constatare find cea de colaborator al securităţii.
Dosarul s-a judecat la Curtea de Apel din Bucureşti, acolo unde Preda a avut calitatea de pârât în dosarul 5902/2/2012, ce are ca obiect constatarea calităţii de lucrător/colaborator al securităţii (OUG nr.24/2008).
Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat iniţial în 14.10.2013 şi a admis acţiunea intentată de CNSAS, constatând practic că Iulian Preda a fost colaborator al Securităţii. Procurorul a cerut recurs, iar termenul de judecată a fost pe 12 februarie 2015.
La dosar, CNSAS a adus mai multe înscrisuri ale lui Iulian Preda din perioada 1980-1990 dar şi angajamentul acestuia de la fila 2 din dosarul personal al pârâtului R 214708, vol.1.
Practic, instanţa, prin decizia de ieri, admite că toate aceste înscrisuri, inclusiv angajamentul, aparţin lui Iulian Preda în calitate de colaborator al securităţii.
Procurorul Preda nu a dorit, deocamdată, să comenteze decizia ÎCCJ.
CITEŞTE ŞI:
EXCLUSIV Prim-procurorul Iulian Preda, bănuit de colaborare cu Securitatea