PORTRET: Andra Ioana Chiţu se „joacă” cu destinele personajelor sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra dâmboviţeancă scrie proză încă de la vârsta de 12 ani.

O fată energică, Andra se implică în multe activităţi şi asta pentru a-şi consolida un anumit nivel de inteligenţă. Nu-i place să stea, nu-i place să meargă la şcoală din obligaţie, ci din plăcere. Are o imaginaţie greu de dobândit de mulţi dintre semenii de vârsta ei. A început să scrie proză încă de la 12 ani. „Am început să scriu dintr-o curiozitate personală, încă din şcoală generală, însă abia la liceu, cu ajutorul lecturilor particulare, am reuşit să ating un anumit nivel şi să fac un pariu cu acel alter ego. Cred că am reuşit să-mi creez propria lume şi viaţă în spatele cuvintelor şi este foarte amuzant atunci când te poţi juca cu destinele «prietenelor» personaje”, mărturiseşte Andra Chiţu.

„Păpuşarul” personajelor

Tânăra elevă scrie o proză interesantă, în stil post-modernist, în care amestecă toate speciile. Andra se distrează când scrie, se relaxează şi se simte în largul ei atunci când devine „păpuşarul” personajelor pe care le creează. „Ideile îmi vin din senin. Nu stau foarte mult să mă gândesc la ceea ce trebuie să scriu. Practic, atunci când am inspiraţie, doar scriu şi abia la final citesc şi mai pun la punct unele lucruri. Însă imaginaţia mea este alimentată de cărţile pe care le citesc, de viaţa cotidiană, de lucruri simple ca scrisorile, marea şi numele oamenilor, dar şi de traumele complexe ale sufletului precum dragostea, nebunia şi moartea”, spune eleva în vârstă de 16 ani.
Visul ei este să scrie un roman, iar acum jumătate de an Andra s-a apucat să schiţeze bazele acestuia. „Va fi o carte destul de interesantă, sper, în care, prin prezentarea unor fapte oarecum banale, încerc să evidenţiez anumite tipologii umane. Lumea este descrisă aşa cum oricine o poate vedea, numai că nu o poate conştientiza la momentul respectiv”, dezvăluie Andra.
A participat la mai multe concursuri naţionale, dar şi judeţene de proză şi a avut rezultate bune. A luat premiul trei la concursurile „Vasile Alecsandri”, „Primăvară albastră”, „La Heliade”, „Ion Ruşeţ” şi „Vladimir Streinu”. „Este o experienţă plăcută participarea la diferite concursuri de creaţie literară. De fiecare dată poţi observa care sunt limitele fiecărei persoane de a se exprima în scris şi poţi învăţa din greşelile celorlalţi”, afirmă eleva Colegiului Naţional „Nicolae Titulescu” din Pucioasa.

Vrea să fie jurnalistă

Îi place tot ceea ce ţine de scris sau de cultură, în general. Ar vrea chiar ca într-o zi să ajungă jurnalistă, astfel că se „antrenează” încă de pe acum. De curând a participat chiar la un concurs de creaţie, la secţiunea jurnalism. „Mi-ar plăcea să colaborez cu diferite ziare sau să lucrez la radio pentru că aceste două activităţi mi s-au părut interesante încă din copilărie şi de fiecare dată eram curioasă să găsesc acelaşi stil de interpretare a unui eveniment sau să aud aceeaşi voce”, mărturiseşte Andra.

Ce-i place
Îmi plac teatrul, Legile lui Murphy, cărţile bune şi, totodată, oamenii care ştiu cum să citească! Îmi place să analizez timpul, anotimpurile, greşelile fiinţelor şi să primesc sfaturi. Îmi place să ascult radioul în fiecare dimineaţă şi să mă uit la desene animate.
Ce nu-i place
Nu-mi place să citesc cărţi SF. Nu-mi plac oamenii falşi, aglomeraţia, iar femeile gravide mă sperie. Nu-mi place că întârzii.

Întrebări şi răspunsuri
Ce facultate ţi s-ar potrivi?
Sunt patru facultăţi la care m-am gândit că aş putea opta: Facultatea de Teatru, Facultatea de Litere, Facultatea de Filosofie sau Facultatea de Psihologie, însă mai sunt doi ani până când voi termina liceul, prin urmare, voi avea destul timp pentru a medita mai mult asupra acestei situaţii şi pentru a lua o decizie.
Ce cărţi şi scriitori îţi plac?
John Steibeck, Stephen King şi Nikos Kazantzakis sunt unii dintre autorii mei preferaţi pentru că au un mod aparte de a scrie, iar romanele lor îţi rămân tipărite în minte pe o perioadă destul de lungă. Probabil că fiecare persoană ar trebui să citească „Zorba Grecul” şi „Şoareci şi Oameni” pentru a învăţa cum să devină oameni, cum pot trece peste obstacolele vieţii şi nu în ultimul rând pentru a învăţa să-i accepte şi pe ceilalţi indiferent de defectele lor. Iar „Shining” ar trebui citită de cei cu sânge rece, pasionaţi de cărţile horror pentru că este una dintre cele mai bune de acest gen.

Profil:
Născută. 12 octombrie 1993, Pucioasa.
Studii. Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” Pucioasa, clasa a x-a.
Familie: Este singură la părinţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite