Peştera Ialomiţei va fi reabilitată şi va deveni un punct de atracţie în Munţii Bucegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera va fi dotată cu o scenă metalică demontabilă cu toate dotările necesare, echipamente de sonorizare, de proiecţie, desfăşurării unor evenimente precum slujbe religioase sau spectacole
Peştera va fi dotată cu o scenă metalică demontabilă cu toate dotările necesare, echipamente de sonorizare, de proiecţie, desfăşurării unor evenimente precum slujbe religioase sau spectacole

Autorităţile din Dâmboviţa vor cu orice chip să atragă cât mai mulţi turişti în zona muntoasă a Bucegilor. Pentru asta au început reabilitarea şi modernizare a Peşterei Ialomiţa. Până acum, au fost montate aproximativ 60 de pasarele, scări noi, pavaje pentru intrare, s-a finisat platforma pentru drumul de acces şi s-au început procedurile legale de achiziţii pentru dotările pentru peşteră.

Proiectul are o valoare totală de 6.415.828, 68 lei, din care 4.665.725,12 lei – finanţare nerambursabilă de la Fondul European de Dezvoltare Regională şi buget naţional, iar 517.413,88 lei – finanţare din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa. 

Prin acest proiect se doreşte creşterea gradului de atractivitate turistică a zonei şi punerea în valoare a frumuseţii naturale a obiectivului prin folosirea unor soluţii moderne de iluminare interioară şi exterioară, reconfigurarea traseului interior prin diminuarea semnificativă a riscului producerii de accidente, precum şi conservarea şi protejarea mediului prin prevenirea deteriorării obiectivului din cauza practicării unui turism neorganizat.

pestera ialomitei

"Contractul de finanţare a fost semnat la data de 4 mai 2012, durata proiectului este de 36 luni, ar trebui să finalizăm proiectul în luna mai 2015. Eu mi-am propus să devansăm acest termen şi am convenit în sensul acesta cu societatea comercială care execută lucrările (SC Iulcover Group din Târgovişte) ca, la data de 1 octombrie 2014, lucrările la peştera Ialomiţei să fie finalizate. Această devansare are două scopuri: să creştem gradul de absorbţie a banilor europeni şi să creăm condiţii de vizitare a peşterii, şi să atragem un număr suplimentar de turişti prin punerea în valoare a potenţialului acestui obiectiv turistic natural. La momentul acesta, s-au confecţionat şi montat 60 de bucăţi de pasarelă, s-au demontat scările de lemn, s-au montat cele noi, s-au desfăcut pavajele pentru platforma de la intrare, s-a finisat platforma drumului de acces şi s-au început procedurile de achiziţie publică pentru dotările necesare. Lucrările merg într-un ritm de care sunt mulţumit. Au fost întârzieri la pornire, în acest an, din cauza vremii nefavorabile - ştiţi că a nins şi în luna aprilie”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâmboviţa.

Proiectul presupune refacerea instalaţiilor electrice, amenajarea unui punct nou de informare turistică şi taxare, care îl va înlocui pe cel vechi, refacerea căilor de acces în peşteră şi înlocuirea podeţelor şi scărilor interioare, astfel încât lungimea traseului vizitabil va fi de 435 m, modernizarea aleii de acces pietonal, care asigură legătura între drumul existent şi Peştera Ialomiţei, pe o lungime de 188,10 m şi cu lungimea de 2,50-3,00 m, modernizarea platformei exterioare, dar şi realizarea unei platforme pentru amplasarea unei scene metalice demontabile şi a  35 de scaune tip pliant.

Peştera va fi dotată cu o scenă metalică demontabilă cu toate dotările necesare, echipamente de sonorizare, de proiecţie, desfăşurării unor evenimente precum slujbe religioase sau spectacole, sistem de supraveghere video, filme documentare pentru informarea vizitatorilor, dar şi bănci de odihnă, pubele ecologice şi altele.

pestera ialomitei
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite