Pensii speciale şi pentru primarii din România, după modelul parlamentarilor. Cine a avut ideea. „Şi noi avem incompatibilităţi, ca parlamentarii“
0Primarii râvnesc la pensiile speciale pe care le vor avea deputatţii şi senatorii şi vor şi ei la fel. La reuniunea Asociaţiei comunelor unde au participat premierul şi mai mulţi miniştri, aleşii din ţară s-au plâns că banii pe care îi primesc la încheierea activităţii nu le ajung.
Cerinţa edililor vine după ce de anul acesta, aproape toţi primării din ţară şi-au votat măriri substanţiale de leafă, conform legii.
Unul dintre primarii care au susţinut încă de acum doi ani ideea ca edilii să aibă şi ei parte de pensii speciale este Soare Dorinel, primarul comunei dâmboviţene Niculeşti, care este şi preşedintele AcoR Dâmboviţa şi vicepreşedinte pe ţară.
„O pensie care să completeze acea pensie normală de 1300 de lei. Pentru că şi noi avem atâtea incompatibilităţi stabilite ca şi parlamentarii. Eu zic că e o discriminare între parlamentar şi alesul local” a cerut în cadrul Asociaţiei Comunelor din România, preşedinţele AcoR Dâmboviţa, social democratul Dorinel Soare.
Acesta se află deja al cincilea mandat. "Noi voiam şi la salariu un spor pentru primarii aflaţi de la al doilea mandat în sus. Pentru că a apărut această situaţie a parlamentarilor am spus că şi noi merităm de astfel de indemnizaţii, pentru că şi noi suntem privaţi de anumite activităţi pe care am putea să le desfăşurăm. Dacă nu mă laşi să mă descurc altfel, există tentaţia de a călca strâmb. Şi atunci am zis să putem să trăim decent şi noi la pensie. Avem un coleg primar care e primar din anii 80 şi are doar 13 milioane pensie”, declara Soare Dorinel în 2015.
Premierul Viorica Dăncilă le cere primarilor să fie responsabili atunci când cresc lefurile angajaţilor, potrivit Digi24.
„Consider că fiecare trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi în acest sens cheltuielile de personal să fie încadrate în limitele generate de capacitatea proprie a fiecărei colectivităţi de a le finanţa”, a spus Viorica Dăncilă.
Guvernul caută acum soluţii legale care să îi ajute pe primari să îşi redistribuie banii.
„Vrem să dăm o OUG din excedent, cei care au excedent să poată să plătească cheltuieli salariale, sentinţe judecătoreşti, arierate”, a anunţat vicepremierul Paul Stănescu.
În 2016, o lege care le dădea dreptul primarilor să aibă pensii speciale a fost declarată neconstituţională.