Oferte de nerefuzat pentru elevii din Dâmboviţa: salarii de până la 1.000 de lei şi un loc de muncă asigurat. Condiţia: înscrierea într-o clasă profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrici de renume din judeţul Dâmboviţa, precum Arctic Găeşti, OMV Petrom, Nimet Sa sau Adeplast Titu vor creea, cu ajutorul Inspectoratului Şcolar, clase profesionale pentru elevi. Copiii vor fi plătiţi cu până la 1.000 de lei pe lună şi li se vor asigura locuri de muncă după trei ani.

Desfiinţarea şcolilor profesionale a fost o crimă, spun directorii de şcoli, care văd cum în fiecare, numărul tinerilor specializaţi pe anumite meserii scade tot mai mult. Aşa se face că  absolvenţii de facultate îngroaşă rândurilor şomerilor, în timp ce tehnicienii sau muncitorii calificaţi îşi găsesc mult mai uşor de muncă. 

image

“Avem absolvenţi de facultate care ne sapă grădina pe acasă. Au fost încurajaţi să facă facultatea la stat. Aceşti elevi vor flutura diplomele, dar vor munci în meserii necalificate”, spune Niculae Neculaesc, directorul Şcolii Nr 2, din Târgovişte, una de top din Dâmboviţa. 

Pentru că nu au nevoie de forţă de muncă calificată dar nu au de unde lua, mai multe firme mari au lua decizia de a sponsoriza zeci de elevi în specializările de care au nevoie, pentru a face faţă pe piaţa muncii. Vorbim de trei ani de şcoală profesională, în care elevii sunt plătiţi lunar, în baza unui contract, cu opţinea de angajare.

“Am rămas foarte plăcut surprins de beneficiile pe care le pot obţine aceşti elevi, pentru că mulţi nu înţeleg că trebuie să se apuce odată de muncă şi că nu pot sta în cârca părinţilor toată viaţa. După şcoală, societatea le asigură un loc de muncă şi îi ajută şi cu seralul, să termine liceul, exact ca pe vremea mea. Şcoala mea a ocupat locul I pe judeţ în 2014. Din 113 copii bine pregătiţi am avut şi noi copii cu media sub 6.50 şi care s-ar încadra perfect pentru aceste clase profesionale. Am încercat să le deschid ochii acestor părinţi, pentru că la ei este problema. Sunt mulţi părinţi care nu au 700 de lei pe lună în mână. Poţi să fii educat şi să dobândeşti o meserie în viaţă din care să trăieşti”, mai spune Niculae Neculaescu.

„E foarte greu. Sper astfel să fac şi eu ceva în viaţă”

Alexandru Săcoi este singurul elev de clasa a VIII-a din generaţia sa, de la Şcoala Nr. 2 din Târgovişte, care îşi doreşte să urmeze o astfel de clasă profesională.

“Aş vrea să intru la Liceul "Voievodul Mircea" din Târgovişte pentru că am văzut că e foarte greu în viaţă să şi înveţi şi să găseşti un loc de muncă. După terminarea şcolii ştiu că o să-mi ofere şi un loc de muncă. Sper astfel să fac şi eu ceva în viaţă, să nu rămân pe drumuri. Decizia am luat-o împreună cu părinţii. 

Decizia a luat-o împreună cu părinţii

“Mama nu lucrează, iar tatăl munceşte ca inginer în Germania. El m-a îndemnat să mă duc la acest liceu pentru că ne descurcăm mai greu cu banii. În felul acesta îmi ajut şi familia. Condiţia lor este să am media cel puţin 8 la terminarea şcolii generale. Aş vrea să ajung şi eu ca tata, să plec în alte ţări să muncesc şi să îmi întemeiez o familie fără gândul că nu am ce să pun pe masă. Colegii mei poate cred că o să fie acceptaţi în multe firme pentru că au învăţat mai bine ca mine şi că le vor deschide toţi uşile. Nu este aşa. Sunt o grămadă de tineri cu facultăţi, care stau acasă, pentru că nu îşi găsesc de muncă”, mai spune elevul în vârstă e 14 ani.

Firmele care se preocupă de învăţământul profesional OMV Petrom, Nimet SA, Arctic Găeşti şi Adeplast Titu.

Două clase la Ciorănescu

Unul dintre cei mai mari producători de bare şi ţevi din oţel cromate, Nimet SA, a solicitat Liceului Nicolae Ciorănescu din Târgovişte înfiinţarea a două clase. “Înfiinţăm o clasă pentru specializarea de rectificator universal, iar o clăsă pentru două specializări: operator la maşină cu comandă numerică şi mecanic maşini şi utilaje industriale. Vom susţine acest proiect prin acordarea de burse în valoare de 400 de lei cu o singură condiţie, aceea ca elevul să aibă cel puţin media 5 la admitere. De asemenea, dacă vor depăşi media 7 vor putea obţine şi o bursă de performanţă, de 200 de lei. Pe lângă toate acestea, statul român oferă încă 200 de lei în sprijinul şcolilor profesionale.  Am plecat de la această idee pentru că avem nevoie de personal calificat”, a spus Elena Blaga, director economic Nimet.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite