Observator special pentru turişti, construit de Direcţia Silvică la Zimbrăria de la Bucşani, cea mai mare din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Observator special la Zimbrăria de la Bucşani, pentru observarea exemeplarelor de 1,2 tone
Observator special la Zimbrăria de la Bucşani, pentru observarea exemeplarelor de 1,2 tone

Turiştii care vor vizita Zimbrăria Neagra din cadrul Ocolului Silvic Bucşani, cea mai mare din ţară, vor putea în curând să admire animalele în habitatul lor natural într-un observator pe trei nivele. Muncitorii lucrează deja la ridicarea sa, iar Direcţia Silvică Dâmboviţa speră să fie gata de Revelion.

Cele 37 de exemplare vor putea fi admirate de sus, pe trei nivele, iar vizitatorii vor fi în siguranţă. De asemenea, pentru a facilita accesul turiştilor, Costel Preda spune că anul viitor se va realiza cu bani europeni modernizarea drumului din DN 72, de la I.L.Caragiale, până la Zimbrărie.

observaor zimbrarie bucsani

Cinci pui, principala atracţie a Zimbrăriei Neagra

De puţin timp, cea mai mare zimbrărie din ţară şi-a mărit efectivul. Pădurarii de la Zimbrăria Neagra, din comuna dâmboviţeană Bucşani, se laudă cu cinci pui de zimbri, care au devenit rapid principala atracţie pentru turişti. Rezervaţia se poate vizita în orice sezon, cu preţuri cuprinse între 3 şi 6 lei.

În anotimpul rece, zimbrii de la Bucşani au parte de un tratament preferenţial. Din meniu nu lipsesc porumbul, grâul sau seminţele de florea soarelui. Au la dispoziţie 162 de hectare de pădure, bine împrejmuite cu gard, unde pot alerga în voie, iar turiştii îi pot vizita oricînd. Atracţia de anul acesta o reprezintă cei cinci pui, născuţi de curând. Cel mai mic dintre ei a văzut lumina soarelui pe 2 decembrie.

Cinci pui la Zimbrăria "Neagra" de la Bucşani

“În acest an avem cinci exemplare de pui, trei masculi şi două femele. Le merge destul de bine în prezent, pentru că ne-a ajutat şi timpul. Femelele au lapte, ţin puii lângă ele. Vom vedea la temperaturi mai scăzute cum se vor manifesta. Pe turişti îi invităm să ne viziteze, pentru că suntem cea mai mare rezervaţie din ţară. Avem 32 de exemplare adulte, plus cei cinci pui. Mai aşteptăm încă o fătare”, ne-a spus Marius Ştefana, pădurar titular Canton 16 Zimbrărie.

Posibilitate de cazare. Există şi un mic muzeu

La Neagra, poţi petrece clipe de neuitat mai ales că la doar o aruncătură de băţ există şi o cabană pe care o poţi închiria cu 500 de lei pentru 24 de ore. Cabana de lângă zimbrarie îşi aşteaptă şi turiştii în toată perioada anului. 

Are cinci camere cu paturi duble, o sala de mese şi o bucătărie unde cei care vin îşi pot prepara bucatele. În plus, turiştii pot vizita şi un mic muzeu amenajat în interorul zimbrariei, unde sunt expuse toate exemplarele de mamifere şi păsări care compun fauna zonei. 

Cinci pui la Zimbrăria "Neagra" de la Bucşani

“În incinta rezervaţiei avem o cabană de vânătoare, cu cinci dormitoare, o sufragerie foarte mare, în care pot intra până la 24 de scaune, o bucătărie utilată, un grătar, un foişor. Am creat o alee de protecţie pe lângă rezervaţie. Lucrăm şi la un foişor nou, o construcţie pe care sperăm să o terminăm până la 31 decembrie. Vrem ca vizitatorii să aibă vizibilitate cât mai  bună către jgheaburile de hrănire, când se administrează hrană în jur de ora 10.00 sau 11.00.  Îi îndemn de oameni să vină la aceste ore, pentru a-I vedea pe toţi, inclusiv puii. Se mi văd zimbrii şi în celelalte ore, pentru că ei se hrănesc în continuare, dar sunt într-un număr redus”, mai spune Marius Ştefana.

Cinci pui la Zimbrăria "Neagra" de la Bucşani
Cinci pui la Zimbrăria "Neagra" de la Bucşani

Zimbrii sunt îngrijiţi cu mare atenţie iarna. În lipsa hranei din pădure de pe timpul verii, zeci de tone de fan, porumb, orz şi ovăz, toate completate cu morcovi, ajung la ei. Silvicultorii dîmboviţeni urmăresc că zimbrii să-şi păstreze comportamentul de animale sălbatice, astfel că intervin în hrana lor numai pe timpul iernii sau în perioade dificile. 

Un zimbru poate trăi până la 24 de ani şi poate cântări şi peste 1,2 tone.  O dată cu creşterea efectivelor, monitorizarea animalelor este tot mai dificilă, iar silvicultorii spun că pentru a cunoaşte cu exactitate atât numărul, cât şi linia genetică a fiecărui exemplar, este posibil că şi în cazul zimbrilor să se adopte marcarea cu crotalii. 

“Este o locaţie atractivă. Ne dorim să crească numărul de vizitatori. În momentul de faţă avem cam 5-6.000 de vizitatori pe an, destul de puţin faţă de celelalte zimbrării din ţară, de la Haţeg şi Vânători Neamţ. Sunt şi alte puncte de atracţie în zonele respective, de care noi nu beneficiem, dar sperăm ca prin investiţiile pe care le facem şi prin popularizare, să crească substanţial numărul de vizitatori”, ne-a spus Lucian Pleşa,  şeful Ocolului Silvic Bucşani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite