Ministrul Mediului ar putea scoate din impas Staţiunea Piscicolă de la Nucet, prin atragerea fondurilor europene
0Ministrul Mediului a fost în vizită la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet şi a aflat că staţiunea, cu peste 60 de ani de existenţă, are probleme financiare. Potrivit directorului staţiunii, Mioara Costache, 80% din peştele de pe piaţa din România a văzut lumina zilei la Nucet.
Directorul a precizat că "aici s-a reuşit înmulţirea pe cale artificială, în premieră în Europa, a unor specii cum ar fi sturionul de apa dulce”.
Ministrul Graţiela Gavrilescu a declarat că va încerca să ajute Staţiunea de la Nucet prin proiecte pentru absorbţia de fonduri europene.
"Bineînţeles, o să trebuiască să aducă lângă ea şi alţi parteneri, ca proiectul să fie eligibil şi ca punctajul să fie maxim, astfel încât absorbţia să fie pe măsură. Să încercăm să vedem dacă, pe alte fonduri pe care Ministerul Agriculturii le are, să încercăm să mai facem măcar pe bucăţele, să scriem proiecte astfel încât să putem să absorbim bani şi zona respectivă să putem să o dezvoltăm", a precizat ministrul.

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet a fost înfiinţată în anul 1941 ca Staţiune experimentală a Institutului de Cercetări Piscicole al României, înfiinţat în acelaşi an.
În cei peste 70 de ani de existenţă, Staţiunea Nucet a avut o contribuţie esenţială la dezvoltarea pisciculturii în Romania.
Aproape tot ce s-a realizat complet şi important în piscicultura românească (crearea de rase şi metişi industriali de crap, aclimatizarea şi introducerea în cultură de specii noi, tehnologii originale de reproducere artificială, tehnologii de creştere în policultură) s-au realizat în cadrul SCDP Nucet.
Staţiunea de la Nucet este recunoscută în lume pentru că a devenit singura din Europa care a reuşit să aclimatizeze şi să înmulţească artificial sturionul nord-american de Mississippi.
2.000 de euro, cea mai mică investiţie în miniferma de sturioni, dacă ai deja heleşteul .