Jumătate din numărul total de şcoli nu beneficiază de pază la începerea noului an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa, în judeţ există un procent îngrijorător de şcoli nepăzite. Cele mai multe se află în mediul rural. Există chiar şi unităţi neîmprejmuite.

La nivelul judeţului Dâmboviţa, există 272 de unităţi şcolare care nu beneficiază de niciun fel de sistem de pază, uman sau tehnologic. 

La Grădiniţa cu Program Normal Brăneşti nu există nici măcar gard împrejmuitor complet. 

Sunt şi unităţi şcolare care funcţionează în curte comună cu alte instituţii, ceea ce face ca intrările în spaţiul şcolar să fie dificil de gestionat. 

sorinion

„În ceea ce priveşte paza şi securitatea elevilor, în incinta unităţilor şcolare, există mai multe modalităţi de a asigura securitatea acestora, de la paza umană cu personal propriu, la pază prin firme specializate sau sisteme de supraveghere video. Aici datele se prezintă acceptabil, în sensul că 56 de unităţi şcolare beneficiază de pază cu personal propriu, 58 au serviciu de pază externalizat, iar 220 au instalat sistem de supraveghere video interior (28), exterior (51) sau şi interior şi exterior (141). Fac precizarea că există unităţi şcolare care au toate formele de protecţie şi supraveghere. Însă avem circa jumătate dintre unităţile de învăţământ care nu au niciun fel de pază, aceasta fiind asigurată de regulă prin intermediul profesorului şi a elevului de serviciu, lucru care ar necesita îmbunătăţire în perioada următoare”, a declarat recent inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, prof. Sorin Ion.

16 şcoli nu au primit autorizaţie sanitară

În acest moment, potrivit datelor ISJ Dâmboviţa, 16 unităţi şcolare nu sunt autorizate de către DSP pentru startul anului educaţional. Este vorba de clădiri din Pătroia Vale, Crângurile, Comişani, Văcăreşti, Glodeni, Corbii Mari (4), Cobia, Vârfuri, Ulieşti (2), Şotânga, Braniştea şi Răscăieţi.

“La început de an şcolar ne preocupă în special autorizaţiile sanitare de funcţionare, autorizaţiile de securitate la incendiu – ISU şi încadrarea cu personal didactic. La acest moment suntem pe cale  de a finaliza datele primite de la şcoli în peste 90% din cazuri. Există numai 16 unităţi care nu au autorizaţie sanitară. Motive diferite. La unele sunt proicte depuse şi câştigate, cum este la Braniştea unde şcoala se va demola, iar în alte localităţi avem în curs de reabiliare şi modernizare patru dintre ele”, ne-a declarat prof. Sorin Ion, inspectorul general al ISJ Dâmboviţa.

Probleme au multe şcoli şi în ceea ce priveşte autorizaţia la incendiu. Legislaţia este extrem de stufoasă şi unele clădiri vor avea nevoie de repaţii urgente.  “Probleme deosebite în care şcoala să fie improprie desfăşurării acitivităţii nu am avut nici anii trecuţi. Vom găsi cu siguranţă şcoli nu tocmai aspectuoase, dar actul didactic se va putea desfăşura peste tot. Şcoli cu probleme mai sunt şi în mediul urban”, mai spune Sorin Ion.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite