Iarna din primăvară pe Platoul Bucegi. Cum arată crestele munților înzăpeziți la final de martie: „E frumos rău” VIDEO
0Platoul Bucegilor dâmbovițeni oferă priveliști de vis în orice anotimp. Crestele munților au un farmec aparte fie că sunt îmbrăcate în mantie albă, fie că sunt acoperite de verdele intens al verii sau de ruginiul vibrant al toamnei.

La această dată, există zăpadă din abundență în Stațiunea Padina - Peștera din Bucegi, iar drumețiile scăldate în soarele primăvăratec sunt un adevărat pansament pentru suflet.
Autorităţile judeţului Dâmboviţa încearcă să transformare zona Peştera-Padina într-o staţiune turistică de interes general, cu locuri de cazare moderne, pârtii de schi şi, mai ales, într-o staţiune prietenoasă cu mediul.






Staţiunea Peştera-Padina este amplasată integral într-un parc natural, fiind singura de acest fel din ţară până în momentul de faţă.
Prin acest studiu de fezabilitate se are în vedere găsirea celei mai bune variante de amenajare a pârtiei Cocora, dar și a celorlalte facilități necesare unei stațiuni montane, în adevăratul sens al cuvântului.
Autoritățile mai vor la Padina instalaţie de transport pe cablu, însumând 1.970 metri de telegondolă şi 628 metri de teleschi.
Alte facilități pe care le va avea viitorul domeniu schiabil din Bucegi sunt apres-schiul care va adăposti 400 de persoane, parcare pentru 560 de mașini, bandă transportoare cu lungime de cca 320 de metri, dedicată în special utilizării de către schiorii echipați și multe altele.
Valoarea studiului de fezabilitate are o valoare de peste 3,6 milioane lei.
Facilități ale viitoarei pârtii Cocora:
- instalațiile de transport telescaun-telegondolă și teleschi;
- instalație de înzăpezit;
- restaurant belvedere Cocora. Acesta va primi minimum 150 de persoane și se va amplasa astfel încât să permită accesul facil din zona pârtiei și dinspre stația instalației de transport;
- apres-schiul va fi o construcție individuală care va adăposti 400 de persoane. În această zonă, va fi posibilă montarea unei scene pentru organizarea de concerte în aer liber;
- centru de închiriat echipament sportiv (echipament de schi, biciclete, sănii);
- școală de schi;
- restaurante, cafenele, ceainării, obiecte de suvenir, punct de informare turistică;
- parcare auto structurată pe 3 zone pentru 565 de autoturisme și 20 de autocare;
- bandă transportoare cu lungime de cca 320 m, dedicată în special utilizării de către schiorii echipați;
pistă de biciclete;
- modernizarea drumului auto spre zona.
Consiliul Județean Dâmboviţa a demarat, anul trecut, elaborarea documentaţiei „Masterplan - Strategie de dezvoltare spaţială”, care va fundamenta noul Plan Urbanistic Zonal al staţiunii.
Pentru elaborarea acestui plan, CJ Dâmboviţa a încheiat un parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti - Centrul de Cercetare, Proiectare, Execuţie şi Consulting.
Despre staţiunea Padina-Peştera şi despre pârtiile de schi se vorbeşte în România încă din anul 1977. Acum discutăm despre o staţiune montană nouă, proiect unic în România, în ultimii zeci de ani.
Construirea unui oraş-staţiune de la zero
Autorităţile judeţene vorbesc despre construirea unui oraş în adevăratul sens al cuvântului.
Staţiunea Peştera-Padina este amplasată integral într-un parc natural, fiind singura de acest fel din ţară până în momentul de faţă.

Platoul Padina, Hotel Peştera. FOTO: Facebook
Prin Hotărârea Guvernului României nr. 107/15.03.2018 privind aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional sau local, zona Peştera-Padina din comuna Moroeni, judeţul Dâmboviţa, a fost atestată ca staţiune turistică de interes naţional.
Proiectul strategic de cea mai mare importanţă şi amploare privind dezvoltarea turismului în judeţul Dâmboviţa este reprezentat de valorificarea zonei Peştera-Padina din Parcul Natural Bucegi.