FOTO Cum se produc pe timp de iarnă verdeţurile şi legumele în solar. Peste câteva săptămâni vor apărea în pieţele din Bucureşti, Ploieşti sau Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceapa, usturoiul, loboda albă dar şi ridichile, au ieşit deja la suprafaţă, iar în cel mult două luni pot fi vândute la piaţă
Ceapa, usturoiul, loboda albă dar şi ridichile, au ieşit deja la suprafaţă, iar în cel mult două luni pot fi vândute la piaţă

De munca agricultorilor din Băleni, pe timp de iarnă, depinde ce legume şi verdeţuri vor avea pe mese locuitorii marilor oraşe din România. În sute de hectare de solarii se produc la această ceapă, ridichi,  lobodă albă, salată verde, ustutori şi multe altele.


Legumele din solarii, crescute într-unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, cel de la Băleni, sunt îngrijite atent, cu ajutorul instalaţiilor de irigaţii şi cu îngrăşăminte naturale. Toate, la adăpost de vremea rea.

Legume în solarii
Ţăranii plantează, de multe ori, bob cu bob, pentru anumite soiuri, precum ridichea. „Eu merg cu marfă la Ploieşti. În perioada aceasta avem ceapă, usturoiu, salată verde, brocoli, lobodă, varză. O parte dintre ele vor fi gata în câteva săptămâni. Marfa este foarte ecologică, folosim doar  gunoi de grajd. Nu folosim erbicide. În supermarket nu prea avem loc. Trebuie să ne facem o asociaţia, să avem o firmă, să avem un nume. Putere de producţie avem. Putem să facem un centru de achiziţii aici la noi, pentru că e mare bazinul legumicol la noi”, ne-a spus Gheorghe Zorga.

Legume proaspete

Ceapa, usturoiul, loboda albă dar şi ridichile, au ieşit deja la suprafaţă, iar în cel mult două luni pot fi vândute la piaţă. Altele, precum salata verde sau brocoli pot fi deja consumate. Nu te poţi numi agricultor de Băleni, dacă nu ai cel puţin un solar, ca îţi dă posibilitatea să cultivi diverse legume la adăpost de intemperii.

Legume în solarii
“Avem acum culturi de ridichi, lobodă, spanac. Avem verdeţuri pentru la primăvară. Munca e la ordinea zilei. Agricultura rentează dacă munceşti, dar trebuie să alergi. Investiţiile sunt foarte mari, care, pe timp de iarnă ne cam doboară. Ne protejează aceste solarii şi e bine, cât de cât. Nu poţi să ai niciodată pe cât îţi doreşti”, spune Nicu Zorila.

Un astfel de solar, cu tot cu instalaţie de udare poate costa câteva zeci de mii de lei, dar merită, spun sătenii.

Legume în solarii

„Avem 1.500 de hectare cultivate cu legume, din care, aproximativ 400 de hectare sunt cultivate în spaţii protejate, sub formă de solar. Investiţiile sunt foarte mari, atât în câmp deschis, cât şi în solarii. Bazinul Băleni este unul dintre cele mai mari din ţară şi produce zarzavaturi pentru multe oraşe. Oamenii de la noi merg în pieţele din Târgovişte, Ploieşti, Bucureşti, Braşov. Produsele noastre sunt ecologice, pentru că nu se folosesc substanţe chimice”, spune Cristian Vălu, viceprimarul comunei Băleni.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite