FOTO Ce le spune un primar unor părinţi care se tem că ursul le-ar putea sfâşia odraslele pe drumul către şcoală: “Ce, v-am pus eu să faceţi copii?”
0Bestia de la Vârfuri a creat probleme grave şi în curtea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, care la momentul acesta, nu are un microbuz şcolar destinat elevilor care în fiecare zi, merg pe jos, prin pădure, fiind în pericolul de a fi atacaţi de urs. Primarul nu se zbate nici el prea tare şi le reproşează părinţilor că au făcut copii.
După atacurile repetate ale ursoaicei în comuna Vârfuri, părinţii din satul Cârlăneşti au decis să nu îşi mai lase copiii la şcoală, de frică să nu se întâlnească cu fiara pe drum. Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa le-a cerut părinţilor să semneze un proces verbal, pe proprie răspundere, că îşi vor lua în fiecare zi copiii de la şcoală, în siguranţă. De cealaltă parte, părinţii spun că e doar o strategie a profesorilor şi a primăriei de a scăpa de responsabilitatea siguranţei copiilor.
„Era o coală albă, albă. Noi am semnat doar prezenţa la şedinţă. Am semnat fiecare părinte că am fost la acea şedinţă, nicidecum că am făcut declaraţii pe propria răspundere că ne luăm copiii în fiecare zi de la şcoală”, ne-a spus mama a doi elevi.
În urma incidentelor cu urşii, primăria „s-a îndurat de copii” şi a decis să transporte numai o parte dintre cei care învaţă de dimineaţă. Restul...Dumnezeu cu mila dacă dau nas în nas cu fiara.
“Vine Loganul, îi ia dimineaţa, fac două curse, după aceea îi iau pe cei din clasa pregătitoare şi îi iau pe cei de la 1-4 şi după asta, fiecare se descurcă cum poate”, ne-a spus altă mămică.
"De ce au făcut copii?!"
Oricum, primarul, care face şi pe şoferul de microbuz, de grijuliu ce este, le-a transmis părinţilor că nu este el vinovat că au făcut copii.
“Mai mult de atât nu pot să fac, poate să mă împuşte, nu mă mai faceţi să îmi dau drumul la gură. Merg pe jos numai acum, în miezul zilei, nu merg dimineaţa sau seara, că o să înceapă să se întunece. Eu le-am zis, staţi puţin că nu a venit zăpada. Când o veni zăpada, ce facem? Să îi lase acasă dacă nu vor să îi aducă. De ce au făcut copii?!”, ne-a declarat Petre iuga, primarul comunei Vârfuri.
În total sunt 20 de elevi în satul Cârlăneşti. Micuţii sunt nevoiţi să meargă pe o potecă prin pădure, pentru a scuti din distanţă, pentru că microbuzul şcolar nu urcă până la ei.
“S-au stabilit câteva lucruri şi, fireşte, s-a încheiat şi un proces verbal. Înţeleg că unii dintre părinţi nu mai ştiu ce au semnat sau ce şi-au asumat. În fiecare zi vor trebui să semneze dacă vreţi, într-un caiet că şi-a preluat copilul de la şcoală şi şi-l duce în siguranţă acasă”, a declarat prof. Ovidiu Băsceanu, inspectorul adjunct al ISJ Dâmboviţa.
Inspectoraul a luat decizia a scurta orele şi pauzele cu câte 5 minute pentru ca elevii să termine mai repede programul.