FOTO Asistentă pensionară şi imobilizată la pat, „taxată“ de traficanţii de aer din Iaşi. Au terorizat-o pentru o datorie de câteva sute de lei
0O firmă din Iaşi, care distribuie aparate de oxigen în toată ţara, şi-a făcut de cap ani de zile pe banii Casei Naţionale de Asigurări. O anchetă a jurnalistului Cătălin Tolontan a arătat că firma care distribuie aparate de oxigen pacienţilor din toată ţara îi jecmănea pe oameni pentru greşeli birocratice, dar lua bani şi de la Casa Naţională de Asigurări.
În urma anchetei lui Cătălin Tolontan, jurnaliştii „Adevărul“ au mers pe fir şi au găsit şi un caz. Firma vizată se numeşte SC Air Liquide Vitalaire România SRL. Mai mulţi bolnavi care au închiriat dispozitive medicale de la respectiva firmă s-au trezit cu somaţii de plată acasă pentru serviciile primite, şi ulterior, daţi în judecată pentru recuperarea prejudiciului. Vorbim despre cazuri din judeţele Argeş, Prahova şi Dâmboviţa.
Bătrână târâtă prin tribunal pentru câteva sute de lei
Firma respectivă închiria aparatele pacienţilor, iar Casa de Asigurări deconta serviciile în fiecare lună, în baza unor documente depuse de bolnav. O asistentă în vârstă de 78 ani, ieşită la pensie, din oraşul dâmboviţean Pucioasa, a fost dată în judecată şi nevoită să plătească 300 de lei doar pentru că într-o lună nu a putut ajunge cu actele medicale în timp util la CJAS pentru decontarea serviciilor, fiind bolnavă şi ţintuită la pat din cauza unei fracturi de femur.
S-a ales cu ameninţări din partea furnizorului şi a renunţat definitiv la aparatul de oxigen de care are atâta nevoie.
“Sunt aproape şapte ani de când sufăr de astm. De la Pneumologie m-am pomenit că mi-au dat acest aparat. A venit un domn şi mi l-a adus acasă. Venea în fiecare lună vineva de la firmă şi controla aparatul, dar venea cam des. Aştepta mereu să îi bag ceva în buzunar. La început nu mi-a spus nimeni că voi plăti pentru acest aparat, ci mi l-au dat pur şi simplu. Mă făţâiam în fiecare lună pe drumuri ca să depun actele la CJAS. Într-o lună nu am putut ajunge la timp cu dosarul şi nici sora mea nu a putut şi m-am trezit dată în judecată de firma respectivă. De frică să nu mă ţină aşa prin tribunale le-am dat aparatul înapoi, deşi aveam nevoie de el”, spune bătrâna.
“Nu mai vrem să auzim de această firmă”
„Am luat totul asupra mea, pentru că sora mea nu a mai putut să se deplaseze din cauza fracturii de femur. Am întârziat circa două săptămâni cu depunerea actelor şi am primit un telefon de la firma din Iaşi că sunt trimisă în judecată. M-am dus la CJAS, am discutat cu directoarea şi mi-a spus să îmi văd de treabă, pentru că este o formalitate. Am discutat din nou cu cei de la firmă şi mi-au pus că sora mea este amendată cu 300 de lei. Am mers în fiecare lună şi depuneam câte 50 de lei până am achitat datoria. Nu mai vrem să auzim de această firmă”, a spus şi sora pacientei.
Raspunsul CJAS Dâmboviţa
Purtătorul de cuvânt al CJAS Dâmboviţa spune că instituţia pe care o reprezintă nu are nicio vină în acest caz, pentru că pacienta a depus târziu actele pentru decontarea serviciilor medicale, respectiv pentru aparatul de oxigen.
“În perioada 2012-2013, pacienta a beneficiat de patru decontări pentru închirierea dispozitivului medical. Toate cele patru decizii au fost facturate către furnizor, respectiv SC Air Liquide Vitalaire România SRL. De asemenea, nu a existat niciun caz de neplată a facturilor depuse de acest furnizor, până acum, pe parcursul derulării contractului cu CNAS. Ţin să menţionez că potrivit contractului cadru, în cazul în care un asigurat solicităeliberarea unei decizii pentru un dispozitiv medical, există norme clare privind modalităţile de depunere a documentelor”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJAS Dâmboviţa, cons. Jr. Florin Bucur.
Potrivit acestuia, actele medicale trebuie depuse de către asigurat personal, iar dacă acesta nu poate, de către unul dintre membrii de familie: părinte, soţ, soţie, fiu, fiică sau o personă împuternicită de acesta prin act notarial sau prin act de reprezentare de către un avocat.
“În cazul în care acest documente nu sunt depuse de persoanele specificare mai sus sau sunt transmise prin poştă, noi le returnăm cu o notificare. Decizia emisă de Casa de Asigurări are o valabilitate de 90 de zile, timp în care asiguratul are obligaţia de a depune în termenul de valabilitate documentele care au stat la baza acestei decizii: recomandarea medicală şi documentele privind identitatea şi dovada calităţii de asigurat”, a declarat cons. Jr. Florin Bucur.
Descinderi la VitalAire
Anchetatorii au făcut mai multe ercheziţii, joi, 24 noiembrie, la sediile din Iaşi şi Tecuci alre firmei. Compania este acuzată de evaziune fiscală după ce jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au dezvăluit că francezii luau bani atât de la pacienţi cât şi de la Casa Naţională de Asigurări. Procurorii au ridicat documente contabile de la sediile din Iaşi şi Tecuci al Vitalaire, iar percheziţiile au vizat şi domiciliul omului de afaceri Lucian Benţu, reprezentantul Vitalaire în România.
Potrivit Tolo.ro, compania obişnuia să încaseze bani şi de la Casele de Asigurări şi de la pacienţi, iar bolnavii cu restanţe, dependenţi de aparate de oxigen, erau “amendaţi” cu 73% pe an. Jurnaliştii scriu că multinaţionala, cu unul dintre sedii la Iaşi, execută silit mii de bătrâni care au închiriat aparate de oxigen. Potrivit Tolo.ro, SC Air Liquide Vitalaire România SRL derulează contracte cu toate cele 42 de Case de Asigurări de Sănătate judeţene.