Dezastrul de la Crevedia. Localnicii spun că le-a fost tot timpul teamă de o nenorocire: „De la asta o să murim”

0
Publicat:

S-au deschis anchete pe mai multe paliere în legătură cu nenorocirea de la Crevedia, acolo unde au avut loc mai multe explozii la o stație GPL care funcționa ilegal. Localnicii spun că parcă au prevestit totul.

Crevedia la o zi dupa explizie  Foto Inquam Photos   George Calin jpg

O vecină a soților care au murit în urma exploziilor - ea din cauza arsurilor, iar el în urma infarctului, a povestit cu lacrimi în ochi jurnaliștilor că toată lumea știa că stația GPL funcționa ilegal.

Se transfera gazul dintr-o cisternă în alta. Pompierii erau la pământ după explozie. Cred că se știa că funcționează ilegal această stație. Chiar vorbeam cu soții care au murit și îmi spuneau că de la asta o să murim”, a povestit localnica.

Sursa foto. Captura A3
Sursa foto. Captura A3

Neregulile care au dus la explozii

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informase încă din iulie 2020 mai multe instituții ale statului român în legătură cu neregulile constatate la Stația GPL din Crevedia, autorizaţia de securitate la incendiu, emisă în 2011, fiind suspendată.

Mai exact, în urma unui control inopinat, s-a constatat că firma folosea pompe neomologate și că nu erau respectate distanțele legale față de locuințe și față de liniile de electricitate.

„Cu același prilej, se constată ca neregulă utilizarea unei pompe neomologate de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta și existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant, deficiență care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 10.000 lei”, arată IGSU.

Un nou control, efectuat după trei luni, a arătat că obiectivul continua să funcţioneze, firma fiind amendată cu 30.000 de lei.

„De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor tip cisternă neomologat în care se transvaza GPL, fiind aplicată o altă amendă în cuantum de 10.000 lei”, arată IGSU.

La câteva zile, firma anunţa autorităţile că a închis punctul de lucru din localitatea Crevedia.

Oficial, rămăsese doar o parcare pentru autocisterne, însă tragedia a scos la iveală că aveau loc activităţi neautorizate, fapte confirmate chiar de verificările ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat).

Cine administra staţia GPL

Societatea care administra depozitul se numeşte Flagas SRL, potrivit datelor publice, iar acţionarii sunt Ionuț Daniel Doldurea (51%) si Cosmin Ionuț Stinga (49%), înregistrând, în 2022, o cifră de afaceri de 595 de milioane de lei şi un profit de 32 de milioane de lei.

Ionuț Daniel Doldurea, care este şi administrator al firmei, este fiul primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea.

Edilul, care s-a autosuspendat din partid în urma scandalului, are o avere de invidiat, cu numeroase apartamente, terenuri și obiecte de valoare în jur de 80.000 de lei, precum și economii pe măsură.

Șase terenuri intravilane în Caracal și unul agricol au Doldurea și soția sa. Două case de locuit mai deține edilul și nu mai puțin de 11 apartamente.

În plus, în declaraţia de avere mai figurează două spații comerciale, iar obiectele de artă din posesia acestuia sunt estimate la 80.000 de lei. Primarul a înstrăinat în martie 2023 un spațiu comercial pentru care a primit 120.000 de euro. Și la capitolul economii, primarul stă bine. Cel mai mare depozit este cel de 620.000 de euro, urmat de unul de 10.029 de lire sterline și altul de 10.000 de dolari.

Ion Doldurea are „acţiuni sau părţi sociale în societăţi comerciale” la SC ROMBULGAZ SA CARACAL, activitate suspendată din decembrie 2015, potrivit mențiunii acestuia, valoarea acestora ridicându-se la 499.640 de lei

Anul trecut a primit ca indemnizație de primar 118.632 de lei, în timp ce din chirii a primit 273.000 de lei. Nu în ultimul rând, venitul din pensii se ridica la 64.000 de lei în 2022.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite