Descoperire de pe vremea lui Mihai Viteazul. La ce era folosit cazanul din bronz găsit alături de alte obiecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazan din bronz de pe vremea lui Mihai Viteazul: FOTO: A.C.R.RO. (Asociatia Conservatorilor si Restauratorilor din Romania)
Cazan din bronz de pe vremea lui Mihai Viteazul: FOTO: A.C.R.RO. (Asociatia Conservatorilor si Restauratorilor din Romania)

O descoperire importantă a fost premiată de Muzeul Olteniei Craiova cu Premiul de Excelenţă pentru modul în care a fost restaurată. Este vorba de un cazan din bronz, de dimensiuni mici, în care, în trecut, era ţinută aghiasma în biserică.

Piesa se află în Muzeul Curţii Domneşti din Târgovişte şi a fost datată în secolul al XVII-lea. Cu o înălţime de 15 centimetri şi un diametru de 25 de centimetri, obiectul s-a păstrat perfect şi a fost realizat din bronz, prin turnare şi şlefuire. 
 

Cazanul de aghiasmă a fost descoperit lângă multe alte obiecte, de pe vremea lui Mihai Viteazul. Obiectele au fost datate cu ajutorul unei monede care a circulat în epocă, aflată în asociere cu ceramică identică ca tip cu cea din grupul de obiecte/tezaur, însă fragmentară.  

„Este vorba de un mic tezaur, un depozit de obiecte, unele liturgice, altele decorative, care merită a fi cunoscute şi pe această cale. Din cele şase obiecte, trei aparţin tipului de ceramică decorativă, două sunt de aramă, o căldăruşă pentru agheazmă şi o anaforniţă. Păstrat destul de rău a mai fost descoperit şi capătul metalic al unui toiag. Am reconstituit, după restaurare, modul în care au fost depuse obiectele în groapă. Artefactele au fost restaurate cu multă pricepere de către specialiştii Laboratorului de Conservare şi Restaurare aparţinând instituţiei noastre muzeale”, au precizat specialiştii arheologi, pe Facebook.

cazan bronz


Cazan din bronz de pe vremea lui Mihai Viteazul: FOTO: A.C.R.RO. (Asociatia Conservatorilor si Restauratorilor din Romania)

cazan bronz

Arheologul care l-a descoperit este Florin Petrică, iar cel care l-a restarat se numeşte Ştefan Mocanu.

„Sperăm ca 2021 să fie unul mai bun pentru toată lumea. Anu trecut a fost pentru arheologia medievală târgovişteană unul exceptional, continuând realizările anului 2019. Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească" Târgovişte a derulat prin specialiştii săi mai multe cercetări arheologice, precum cele de la Curtea Domnească, Biserica Strâmbeanu din Pitaru, Mănăstirea Viforâta, Fortificaţiile medievale ale Târgoviştei (Poarta Dealu, Şanţul Cetăţii). Foarte importante au fost cercetările efectuate în diferite puncte de pe strada Calea Domnească - axul principal al oraşului medieval. Vă vom împărtăşi în curând şi din roadele acestora, pentru a putea vedea ce oraş  a fost Târgoviştea medievală şi care sunt metodele pentru a ne recupera ştiinţific trecutul”, a mai spus Florin Petrică.

Vă recomandăm să mai citiţi:

O nouă descoperire „de lux” la Curtea Domnească din Târgovişte. Cercetătorii au scos la lumină două farfurioare din faianţă decorativă

O descoperire arheologică în zona centrală blochează o construcţie în zona centrală a Târgoviştei

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite