De ce au anvelopele culoarea neagră. Funinginea care a revoluţionat industria cauciucurilor în urmă cu 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnologia pentru producerea anvelopelor a parcurs un drum lung de când modelul Ford T a ieşit din fabrică în 1908 - odinioară, cea mai populară maşină de pe planetă. Anvelopele au fost iniţial albe şi numai în preajma Primului Război Mondial au devenit negre.

Ford Model T (cunoscut şi ca Tin Lizzie sau Flivver) a fost un automobil produs de Henry Ford la Ford Motor Company, între 1908 şi 1927. Modelul T a fost acela care a revoluţionat istoria automobilului, anul 1908 fiind anul în care automobilul a devenit accesibil publicului larg. 

Anvelopele originale au avut o nuanţă mai deschisă, chiar albicioasă, datorită culorii naturale a cauciucului", a explicat un reprezentant al Michelin pentru site-ul msm.com

"Culoarea neagră - o funingine fină de carbon (negrul de fum), a fost adăugată la compusul de cauciuc în 1917 şi a condus la o creştere de zece ori a rezistenţei cauciucurilor", a adăugat reprezentantul Michelin.

Această combinaţie creşte semnificativ longevitatea cauciucului, aşa cum precizeză şi Jack Koenig, un inginer chimist premiat, care spune, în cartea sa Spectroscopie of Polymers, că o anvelopă netratată cu acea funingine va rezista mai puţin de 5.000 de mile (8.046 km). 

Majoritatea anvelopelor sunt proiectate să fie utilizate între 12.000 şi 15.000 de mile pe an (până la 24.140 de kilometri) şi pot fi folosite, la nivelul traficului obişnuit, patru ani sau chiar mai mult.

Funinginea care dă culoarea neagră cauciucului reprezintă aproximativ 30% din compoziţia anvelopelor de astăzi, ceea ce le face rezistente la uzură.

Compania de anvelope Coker atribuie, de asemenea, culoarea neagră a anvelopelor negrului de fum  într-o postare pe blog intitulată "Istoria şi cronologia anvelopei Whitewall", menţionând că această metodă a îmbunătăţit considerabil proprietăţile cauciucului.

Ce este negrul de fum?

Negrul de fum este o pulbere compusă din particule de carbon amorf, fin divizate, obţinută prin depunerea, într-o serie de camere cu pereţi reci, a fumului rezultat dintr-o ardere incompletă cu cantităţi insuficiente de aer, a gazelor naturale sau a unor materii prime specifice pe bază de hidrocarburi din industria petrochimică, precum în gudroanele de huilă.

Negrul de fum este utilizat pe scara largă în industrie, în special în producţia de anvelope, la fabricarea cauciucurilor, fiind un pigment folosit în industria lacurilor, vopselelor, maselor plastice, cablurilor etc. 

Sursa: wikipedia.org

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite